2014 12.9. Hirvihaara
Gallialaiset pidot sadonkorjuuteemalla Hirvihaarassa
Mikko Liikaluoma joukkoineen oli valmistanut meille huikaisevan illallisen oman puutarhansa sadon tuotteista Hirvihaaran kauniissa paviljongissa.
Päivi Parkkola vastaanotti meidät värikkäällä tervetuliaisdrinkillään, joka oli maustettu ja koristeltu suklaamintulla.
Paviljongin pöytään oli katettu värikäs ja upean näköinen alkuruokabuffet, joka koostui vain ja ainoastaan puutarhan sadon tuotteista. Kaikki oli todella herkullista. Erityisesti mieleen jäivät parsakaalimureke ja rakuunaporkkanat sekä keitetyt auringonkukan nuput sitruunavoisulan kera. Jopa vannoutuneet lihansyöjät olivat sitä mieltä, että olisi toiminut myös pääruokana.
Väliruokana toiminut kuohkeaakin kuohkeampi, hienostuneen makuinen kurpitsakeitto, ”Kuuma Kuppi”, hiveli kaikkia makuaistimuksia ja valmisteli suun mehukkaille possuille.
Pääruoan kohokohtia olivat Merosen ylikypsä possun niska ja calvados-omenakastike sekä mustajuurigratiini.
Viinit täydensivät herkullisten ruokien makua.
Taas voidaan todeta, että Hirvihaarasta saa takuuvarmasti hyvää ja elämyksellistä ruokaa!
Alkumalja: Suklaaminttu-vodka fizz
Alkupalat
Punajuuricarpazziota, kotijuustoa, lehtipunajuuren versoja ja pähkinöitä
Palsternakka-tuorejuustovanukasta ja sesam-marinoitua kasvihuonekurkkua
Parsakaalimureketta ja rakuunaporkkanaa
Mintunmakuista papusalaattia
Marinoitua kyssäkaalia ja pihlajanmarjoja
Salaatti belungan linsseistä, paahdetusta suippopaprikasta, retiisistä ja lehtiselleristä
Rapeaa salaattia, paahdettuja kurpitsan siemeniä ja vadelmia
Marinoituja vihreitä tomaatteja
Marinoituja haaparouskuja
Keitettyjä auringonkukan nuppuja ja sitruunavoisulaa
Väliruoka
Kurpitsakeittoa ”Kuuma kuppi”
Leipävalikoima ja luomuvoi
Viini: Serge Batard des Hautes Noelles Cotes de Grandlieu Muscadet Sur Lie 2010
Pääruoka
Katajanmarjasuolattua villisian ulkoseläkettä,
Merosen ylikypsää possun niskaa ja palvattua kinkkua
Hunajasalvia nauriita
Täytettyjä tomaatteja
Mustajuurigratiinia
Rosmariinipaahdettuja perunoita
Omena-calvadoskastiketta
Kanttarellikastiketta
Viini: Camille Giroud Gevrey-Chambertin 2010
Jälkiruoka
Valkosuklaa-karhunvadelmakakkua
Viini: Castelnau de Suduiraut 2008
Suklaakonvehteja
Kahvi ja haudutettu tee
Mukana olleiden kommentteja kotimatkalla:
- Mikko on taiteilija Luojan armosta
Alkupalat: Täydellinen: kauneus, maut, raaka-aineiden käyttö, yllätyksellisyys (ei tarjolla lihaa eikä kalaa)
Pääruoka: Mustajuuri ja ylikypsä possu pääruoan huippua
Jälkiruoka:vähän pliisu, perushyvää - Hirvihaara ei koskaan petä, ihana paviljonki, kauniit upeat ruoat, Mikko on oiva kunniahimoinen isäntä +10
- Erikoinen ja hyvä ateriakokonaisuus. Erottäin hyviä olivat: palsternakkapyree, parsakaalimureke, kurpitsakeitto mustajuurigratiini. Pöytien leveys haittasi keskustelua
- Ylikypsä possu paras suussa sulavan mustajuurigratiinin kanssa, omatekoiset leivät makuhermoja hiveleviä, kuuma kuppi lempeä väliruoka. Valkoviini vaikea ja haasteellinen moninaisten makujen rinnalla. Kokonaisuus erinomainen: miljöö, hyvä ruoka, paras menu
- Upea ilta! Ruoat erinomaiset, hienot kokemukset ”uusista” raaka-aineista, kauniit asetelmat ruoissa. Hirvihaara nousi ”pisteissä”
- Samettisen pehmeää keittoa, alkuruokapöytä vain kasviksia, uskomattoman hyvää, auringonkukan nuput voisulalla => maku ja suutuntuma huikea, possun niska suussa sulavaa, viinit kuin piste iin päälle, paikka upea ja tunnelmallinen, tarjoilu sujuvaa ja huomaamatonta
- Mahtava elämys! Alkuruokapöytä oli jotain mitä emme aikaisemmin olleet kokeneet: hienoja makuja, yllätyksellisyyttä, aitoutta. Pääruoka oli hyvää lihaa, jonka mustajuurigratiini ja sienikastike kruunasivat. Todella hyvää ylikypsää possua. Jälkiruokakakku oli täydellinen lopetus. Viinivalinnat osuivat nappiin.
- Hienoja raaka-aineyhdistelmiä ennen kokemattomilla makuelämyksillä! Monta hienoa makua: mm mustajuurigratiini, vadelmasalaatti, tuorejuustomousse, parsakaalipatee, karhunvadelmakakku. Kannatti tulla, NAM!
- Marinoidut punajuuret, makoisa, vaikka tavallinen raaka-aine, samoin lehtikaali”mureke”. Väliruokakuppi ihanan hienostunut, pehmeä maku, mustajuurigratiini kermaisen suussa sulavaa, jälkiruokakakun pohjaosa rapean kuohkeaa, vadelmainen mousse pehmeä päällä. Missään ruoassa ei liikaa mausteita, vaan omat hyvät raaka-aineiden maut. Tosi Hyvää!
- Kasvispöytä maukas, erinomainen. Possut suussa sulavat + mustajuurigratiini upea. Valkosuklaa marjakakku unohtumaton
- Ilta oli nautinto kaikille aisteile!
- Kiitos! Hieno vege-kokemus => yhteinen kasvisruoka teemailta yhdessä.