18.12.2024 50v juhlaillallinen Seurahuoneella
Lähes tasan viisikymmentä vuotta sitten perustettiin Lahden voutikunta Seurahuoneella. Juhlavuoden kunniaksi vuoden viimeinen yhteinen illallinen katetaan juhlavasti perustamispaikkaan.
Seurahuoneen henkilökunta on suunnitellut meille historiaa kunnioittavan juhlamenun ja illan aikana pääsemme myös muistelemaan menneitä.
Lahden voutikunnan historiaa
Vuonna 1963 Skandinaviaan ja pian myös Suomeen ja Helsinkiin rantautunut rotissööriliike otti nopeasti tulta. Jäsenistö karttui tasaiseen tahtiin ja piakkoin Helsingissä ymmärrettiin, ettei pääkaupunki yksin voinut kantaa ja tyydyttää alati kasvavan jäsenistön tarpeita.
Ensimmäisenä Suomalaisen Järjestön johtoon valittu kirjailija Armas P. Pulla kirjoittikin paistinkääntäjäveljilleen kirjeen, jossa hän patisteli muissa kaupungeissa asuvia rotissöörejä perustamaan alueellisia yksiköitä, voutikuntia. Lahti oli aloitteellinen tässäkin asiassa.
Suunnittelukokous järjestettiin 29.10. Lahden Seurahuoneen Kartano-kabinetissa. Tässä ensimmäisessä, toteutuneessa tapaamisessa pöydissä oli jo järjestön tunnuksia, pukeuduttiin smokkiin ja pyydettiin vaimotkin mukaan. Kokouksessa keskusteltiin myös Lahteen perustettavasta omasta voutikunnasta ja lisäpontta ajatuksille antoi varmasti Armas J. Pullan pankinjohtaja Heikki Parmelalle 20.3.1974 päivätty kirje, jossa Pulla kirjoitti: ”Ja sitten vielä: Lahteen on perustettava voutikunta, että tulisi toimintaa . Teitä on kuitenkin siellä vielä kovin vähän, ehdottakaa muutamia päteviä uusia jäseniä.”
Lahtelaiset puuhamiehet Parmela, Jankola ja Starckjohann oheistivatkin Pullalle jo 1.4.1974 kirjeen, jossa uusiksi jäseniksi Lahteen ehdotettiin Onni Penttilää, Jorma Vuorelmaa, Bert Renwallia, Veikko Nupposta ja Reino Oinosta. Samana vuonna elokuussa 24.8. Heikki Parmela lyötiin Lahden aluevoudiksi Imatralla ja Lahden ensimmäinen voutineuvosto näki päivänvalon 12.11.1974 Lahden Seurahuoneella. Neuvostoon kuuluivat Bailli Regional Heikki Parmela, Vice Chancelier Åke Jankola, Vice Conseiller Gastronomique Onni Penttilä, Vice Conseiller Culinaire Lassi Pohja ja Chargé de Mission Berndt Starckjohann. Oma toiminta oli saatu vireästi alkuun.
Juhlailllallisen menu Seurahuoneella
Alkumalja
Veuve Ambal Cremant de Bourgogne 10 cl
***
Seurahuoneen klassista savusiikatahdasta sekä kylmäsavustettua haukea saaristolaisleivällä
Leyda Reserva Sauvignon Blanc; Chile 10 cl
***
Karitsanpaistitartar klassisin lisukkein sekä viiriäisen muna
Camporsino Chianti DOCG , Italia 10 cl
***
Härkää Ataman - naudan sisäfileetä, smetanaa, maustekurkkua ja paprikaa
Masi Campofiorin IGT, Italia 12 cl
***
Sitruunamarenkipiirakkaa, limesiirappia ja marjoja Hämeenkoskelta
Floralis Moacatel Oro, Katalonia, Espanja 6 cl
Illallisen hinta 80 € henkilö
Viinipaketti 42€ henkilö
Ilmoittaudu tämän linkin kautta viimeistään 9.12.2024.
ILMOITTAUDU TÄSTÄ
Pukukoodi: Smokki/Tumma puku ja pitkä iltapuku ja käädyt