Joulu tulla jollottaa
Pekka Kauppinen Joulukuu 2020
Joulu tulla jollottaa
Joulu Suomessa
Meille suomalaisille joulu on yksi tärkeimmistä juhlistamme. Valitettavasti siihen liittyvä kaupallisuus on viime vuosina mennyt pahasti "överiksi".
Olen sen ikäinen, että voin hyvin muistella lapsuuden joulujani. Silloin joulua ei aloitettu marraskuussa, vaan ehkä vain parisen viikkoa aiemmin. Oman kodin perinteeseemme liittyi joulusiivous, sekä jouluruokien valmistelu pitkän kaavan mukaisesti. Äitini oli hyvä käsistään ja loistava ruoanlaiton osaaja. Häneltä sain perusopetuksen ja kiinnostukseni ruokaan. Isän kanssa haettiin metsästä joulukuusi.Sen lisäksi hän piti huolen, että joulupöydässä oli purkkisardiineja. Mistä lienee tämä perinne tullut?
Vaikka Suomessa ja maailmalla ilmestyvät lehdet ovat yrittäneet kehitellä jouluksi uusia ruokatapoja ja -lajeja, lienee kuitenkin useimmissa kodeissa oman kodin ja ehkä suvunkin ruokaperinteet kunniassaan. Kiireisimmille ihmisille tarjoavat valmiit kinkut ja laatikot peruslähtökohdan, joita voi vielä lopuksi "tuunata" mieleisikseen. Myös kalaruoat valmistuvat nykyisin ilman suuria ponnistuksia. Jos on aikaa ja innostusta, voi hyvin noudattaa vanhoja jouluperinteitä vuodesta toiseen. Kinkut ja kalat voi itse suolata. Myös laatikot ja rosollit valmistuvat loppujen lopuksi aika pienellä vaivannäöllä.
Kun minulta kysellään joulun alla, mitä viinejä kannattaa hankkia jouluksi, vastaan suoraan, että pääsääntöisesti suomalaiseen ruokapöytään sopisi olut, eritoten tummana. Suomalaisen ruokapöydän antimet ovat sellaisia, että niiden kanssa viinit eivät pääse oikeuksiinsa, koska niissä on runsaasti suolaa, etikka, sinappia, laatikoiden juureksia jne. Ne ovat viinin makujen "tappajia". Itse en ole muulloin ole oluen ystävä. Siis olen enemmän "viinimiehiä". Viineistä suosittelen joulupöytään roséta. Ja tietenkin portviini kuuluu joulun aikaan. Maukas sinihomejuusto (Stilton tai Roquefort) ja lasillinen portviiniä! Tulee jouluinen olo!
Edellä mainitut kannanottoni juomista ovat tietenkin hyvin subjektiivisia. Jokaisella on oma makunsa ja tottumuksensa, joita suuresti kunnioitan.
Joulu Ranskassa
Jouluaatto (24.12.)on Ranskassa normaali työpäivä, jolloin varsinaista joulua vietetään vasta seuraavana päivänä, ellei ole käynyt jouluyön messussa. Ranskassa yli 65% ei kuulu kirkkoon. Kirkko ja valtio ovat erotettuja toisistaan. Siksi kirkonmenot joulunakaan eivät ole kovin yleisiä tapahtumia. Joulukortteja ei erityisesti lähetellä samaan tapaan kuin Suomessa, eikä joulukuusikaan ole kovin tavanomainen.
Tapaninpäivän jälkeen joulu on ohi ja alkaa arki kohti uutta vuotta.
Itse olemme Ranskassa yrittäneet sopeutua tyypillisiin jouluruokiin, jotka yleisesti täyttävät joulupöydän. Joulu ja vuodenvaihde ovat ranskalaisille sellaisia juhlia, jolloin ei olla "köyhiä, eikä kipeitä". Rahaa uhrataan monesti aika kalliittenkin ruokien ja juomien hankkimiseen.
Juhlapöytä täyttyy hanhenmaksasta, kalkkunasta, erilaisista leikkeleistä, terriineistä, ostereista ja muista merenelävistä, sekä viikunoista ja juustoista. Sampanjan pitää olla normaalia parempaa!
Jälkiruoaksi nautitaan makeaa suklaista jouluhalkoa (La Buche de Noel), joka mukailee hedelmäpuun runkoa, jota poltettiin ennen takassa.
Hyvää Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta!
Herkutellaan ja nautitaan ennen kaikkea edessä olevasta joulun rauhoittavasta tunnelmasta!
Pekka Kauppinen