Uusi kalakirja kahden Rotisseurs- jäsenen kirjoittamana

16.5.2016

Keittiömestari Helena Lylyharju ja ruokatoimittaja Kari Martiala ovat koonneet eri puolilta Suomea parhaat paikallisherkut. Kirjassa Parasta kalasta neuvotaan myös kalaruokien klassikoiden valmistusta.

Karjalan Paistinkääntäjien jäsenet, kirjailijapariskunta Helena Lylyharju ja Kari Martiala kiersivät keräämässä kalareseptejä eri puolilta Suomea. Kullekin alueelle on valittu tyypilliset kalalajit ja klassiset annokset, jotka on esitelty kirjassa. Kirjassa on mukana myös Kilpiravintola Huipun resepti.

Parasta kalasta -kirja on suunnattu kotikokeille, ja tavoitteena on ollut kannustaa tekemään ruokaa niistä kaloista, joita on saatavilla omasta kaupasta tai jopa mitä saa itse pyydettyä. Teos sisältää yli 60 reseptiä ja tuoreen kalan kausikalenterin. Kalalajien esittelyt on tehty yhteistyössä Pro Kala ry:n kanssa.

Tässä yksi kirjassa esitetyistä resepteistä, Kuha Walevska

Kuha Walevska

4 annosta

 

600 g kuhafileitä

2 dl valkoviiniä

1 dl vettä, johon on sulatettu

kalaliemikuutio

 

Duchesse-bataattisose

800 g bataattia

2 rkl voita

2 kananmunan keltuaista

0,5 tl suolaa

0,25 tl jauhettua muskottipähkinää

 

Kastike

2 rkl voita

2,5 rkl vehnäjauhoja

2 dl kalalientä

2 dl valkoviiniä

0,5 dl ruokakermaa

0,5 tl suolaa

0,25 tl jauhettua valkopippuria

1 kananmunan keltuainen

 

Valmista ensin bataattisose. Keitä bataattipalat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.

Kaada vesi pois ja soseuta bataatit. Lisää voi ja anna soseen jäähtyä hetki.

Sekoita keltuaiset, suola ja jauhettua muskottipähkinää bataattisoseeseen. Annostele sosetta tähtiterällä varustettuun pursotinpussiin. Pursota sose laakeaan, uuninkestävään vuokaan.

Sekoita valkoviini ja kalaliemi.

Mausta kuhafileet suolalla ja rullaa ne. Pane kuhafileerullat omaan uunivuokaansa ja valuta valkoviini-kalaliemiseos päälle. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä kaloja 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Nosta tämän jälkeen kuhafileerullat talouspaperin päälle valumaan.

Mittaa kattilaan kastikkeen ainekset lukuun ottamatta keltuaisia. Kuumenna liemi kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kypsennä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta kattila liedeltä ja vatkaa keltuaiset voimakkaasti kastikkeeseen. Laita sitten kuhat vuokaan bataattisosereunuksen keskelle ja valuta kastike päälle.Kuorruta paistamalla 220-asteisessa uunissa ylälämmöllä noin10 minuuttia, kunnes pursotetun perunasoseen pinta on kullanruskea.

 

 

 

Ravintola Huippu on mukana kirjassa
Kuha Walevska