Taitaja2016 kilpailun tarjoilija ja ravintolakokki –kilpailujen voittajille Paistinkääntäjien kiertopalkinto

14.5.2016

Kokkikilpailun voittaja Adele Kinnunen Martti Lehtisen ja Kaj Laxin kanssa

Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, Taitaja –kilpailu, järjestettiin Seinäjoella 10.-12.5.2016. Tarjoilija ja ravintolakokki- osakilpailujen voittajat palkittiin Paistinkääntäjien kiertopalkinnolla sekä henkilökohtaisella, pysyvällä palkinnolla.

Taitajakilpailun ytimen muodostaa nuorten ammattitaidon SM-kilpailu. Tapahtumassa kilpailtiin myös tarjoilija ja ravintolakokki- voitosta, joiden voittajat palkittiin lisäksi Paistinkääntäjien kiertopalkinnolla. Taitaja2016-kisat pidettiin tänä vuonna Seinäjoella ja ammattitaidon SM-kilpailuissa kisasi tällä kertaa yli 300 nuorta osaajaa yli 40 ammattilajissa.

Ravintolakokkikilpailun voitti Adele Kinnunen Keski-Pohjanmaan ammattiopistosta ja Tarjoilijakilpailussa voiton vei Matilda Aly Koulutuskeskus Sedusta Seinäjoelta.

Kiertopalkinto luovutetaan voittajan oppilaitoksen hallintaan ja siihen kaiverretaan voittajan tiedot. Tänä vuonna kiertopalkinnot luovutettiin Keski-Pohjanmaan ammattiopistolle sekä Seinäjoen koulutuskuntayhtymälle eli Sedulle.

Paistinkääntäjien puolesta palkintoja olivat luovuttamassa Bailli Régional, aluevouti Kaj Lax  ja Conseiller Culinaire Commandeur Martti Lehtinen.

Lämpimät onnittelut voittajille!

Taitaja 2016 Ravintolakokki osakilpailu

Yleiskuvaus kilpailulajista

Ravintolakokki toimii kilpailujen aikana ruoanvalmistustehtävissä erilaisiin liikeideoihin perustuvissa keittiöissä. Kokki esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan. Lisäksi ravintolakokin ammatillisiin vaatimuksiin liittyvät à la Carte-, juhla- sekä teemaruokailujen suunnittelu ja toteuttaminen. Annoksissa ja menukokonaisuuksissa huomioidaan maun lisäksi esteettiset ja ravitsemukselliset seikat sekä erityisruokavaliot ja gastronomia.

Ruokalajien valmistamisessa otetaan huomioon hygieenisyys, kestävän kehityksen mukainen toiminta, ympäristönäkökohdat sekä omavalvonta.

Lajin kilpailutehtävät perustuvat hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinnon kokin koulutusohjelman kiitettävän tason (K3) vaatimuksiin painottuen ravintolan keittiötehtäviin. Tehtävien laadinnassa tehdään tiivistä ja arvokasta yhteistyötä työelämän kanssa. Tehtävät perustuvat työelämän vaatimuksiin.

Kilpailuhenkisellä Adelella on huippuravintola odottamassa

19-vuotias kannuslainen Adele Kinnunen opiskelee nyt kolmatta eli viimeistä vuotta kokiksi Ammattikampuksella. Rankan alan Adele valitsi tarkoituksella.

- Halusin opiskella fyysistä alaa. Sellaisen, että oikeasti tuntee tekevänsä töitä, Adele kertoo.

Intohimo ruoanlaittoon ei ollut kutsumus, mutta kilpailuhenkisyys syttyi, kun Adele sai ensimmäisestä näytöstä kolmosen, eli parhaan arvosanan.

- Ala alkoi kiinnostamaan oikeastaan vasta onnistumisten kautta.

Adele tykkää tehdä erityisesti monimutkaisia juttuja, joihin opiskeluissa on aikaa. Esimerkiksi kunnon pitsataikinan valmistamiseen voi kulua päivä.

Työharjoittelujen ja kesätöiden kautta Adele on nähnyt ravintola-alasta jo monta puolta. Hän on työskennellyt lounasravintolassa Suomessa ja Espanjassa, hiihtokeskuksessa, huoltoasemalla, lentokentän henkilöstöravintolassa sekä viimeisimmän työharjoittelun Adele suoritti Helsingissä maineikkaassa Savoyssä. Sieltä hänelle tarjottiin myös työpaikka valmistumisen jälkeen.

- Haluan tässä vaiheessa kehittyä. Savoyssä opin syksyllä ihan sikana!

Huippuravintolassa työskentely kysyy asennetta. Adelekin on joutunut tottumaan kipakkaankin palautteeseen.

- Tällä alalla tulee olla nöyrä ja arvostaa muuta keittiöväkeä, hän tietää.

Adele on kulkenut Kannuksesta koulussa Kokkolassa. Hänen suuressa sisarusparvessaan riittää työnsarkaa ja kotikokin nakki napsahtaa helposti. Erityisesti sunnuntaisin Adele saattaa pistää parastaan kotonakin.

- Kotikeittiössä ruoan laittaminen on siitä mukavaa, että siellä voi unohtaa säännöt, mitä ammattikeittiössä riittää, Adele nauraa.

Ravintola-alan perustutkintoa Adele suosittelee kunnianhimoisille ja sosiaalisille ihmisille.

- Työtä ei saa pelätä. Ja työajoista pitää joustaa, hän tietää.

Adelen valmentajana on toiminut opettaja keittiömestari Vesa Saarinen

Kokkiosakilpailun mitalistit olivat:

Kinnunen, Adele Keski-Pohjanmaan ammattiopisto87.29 Kultaa

Minkkinen, Roope Jyväskylän ja Jämsän ammattiopisto86.45 Hopeaa

Nykvist, Daniel Yrkesinstitutet Prakticum83.61 Pronssia

 

Ravintolakokki lajin tuomarit

Maku

 Päätuomari Juha Niemiö, Suomen Keittiömestarit

 Päätuomarin avustava Jesse Söderlund, Jesse's Dine

 Päätuomari vara Jarmo Huuhtanen, Electrolux Professional Oy

 Jari Ruonakoski, Ravintola PikkuVeli

 Jyrki Linna-Hynnilä, Hotelli Sorsanpesä

 Kai Usvaranta, Ravintola Juurella

Tekniikka

 Mika Sipponen, Kiilto Clean

 Jari-Markus Peltokoski, Sedu, Aikuiskoulutus

 Ismo Korhonen, Stadin ammattiopisto

 

Taitaja 2016Tarjoilija osakilpailu

 Yleiskuvaus kilpailulajista

Tarjoilija toimii kilpailujen aikana asiakaspalvelutehtävissä erilaisin liikeideoin toimivissa ravintoloissa. Hän osaa kunnostaa asiakastiloja sekä esitellä, myydä ja tarjoilla asiakkaille tuotteita ja palveluja eri tarjoilutapoja käyttäen. Hän osaa ottaa huomioon yksittäisiä asiakkaita ja asiakasryhmiä sekä tekee yhteistyötä keittiöhenkilökunnan sekä muiden tarjoilijoiden kanssa.

Tarjoilija palvelee kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita ja hän toimii vastuullisesti sekä aktiivisesti huomioiden erilaisten asiakkaiden tarpeet. Hän noudattaa työskennellessään anniskelu- ja hygieniamääräyksiä sekä ottaa huomioon kestävän kehityksen toimintaperiaatteet.

Kilpailuhenkinen tulevaisuuden lupaus

Matilda Aly on Koulutuskeskus Sedun kolmannen vuoden tarjoilijaopiskelija eli hän valmistuu hyvin pian.

– Voitto merkitsee paljon. Tosi hienoa, en osannut odottaa tätä. Tämä on jotain ihan hullua. En ole tajunnut tätä vielä täysin, Aly kertoo isoimman tunnemyrskyn jälkeen.

Hän sanoo olleensa tyytyväinen omaan suoritukseensa.

– Kaikkeni annoin. Pitkään olen treenannut.

Ensimmäinen voitto koskaan

Hermojen pitäminen onnistui suurilta osin. Vain aina kilpailusuorituksen alussa jännitti. Viimeisenä kilpailupäivänä jännitti eniten, koska kilpailijoiden erot olivat pieniä.

Aly kertoo, että yöunet ovat jääneet vähiin, koska mielessä on pyörinyt kaikkea kilpailuun liittyvää.

-Nyt nukun varmaan viikonlopun yli, hän nauraa.

Kilpailuhenkiseksi tunnustautuva Aly muistelee ajatelleensa aivan alussa, että jos joku ehdottaa kilpailuun lähtöä, hän voi lähteäkin.

-Tämä on ensimmäinen kerta, kun olen voittanut mitään.

Palkinnonjakotilaisuuden jälkeen onnittelijat ympäröivät Alyn ja valmentajan Eija Kalliokosken

 

Tarjoilija –osakilpaiun finalistit

Aly, Matilda Koulutuskeskus Sedu 89.64 Kultaa

Kangas, Henna Ravintolakoulu Perho88.71 Hopeaa

Kujala, Iina Tampereen seudun ammattiopisto Tredu83.79 Pronssia

 

Kuvat: Mika Alavesa

 

Voittajan Adele Kinnusen kaunis annos
Matilda Alylla oli ehjiä suorituksia kauta kilpailun
Matilada Alyn positiivinen asenne näkyi