Suomen parhaat nuoret keittiö- ja viinialan ammattilaiset valitaan 31.1.2015

21.1.2015

Suomen lahjakkaimmat nuoret kokit ja viinialan ammattilaiset, eli sommelierit, kilpailevat kansallisesta voitosta Lapin matkailuopistolla Rovaniemellä tammikuun 31. päivä. Kansallisen kokkikilpailun voittaja lähtee edustamaan Suomea syksyllä Budapestissa järjestettäviin kansainvälisiin kilpailuihin ja paras nuori sommelier edustaa Suomea Australiassa järjestettävissä kansainvälisissä kilpailuissa.

Kokit kilpailevat suunnittelemalla ja toteuttamalla kolmen ruokalajin menun heille osoitetusta ruokakorista ja ennakkoon määritellyistä, yhteisesti saatavilla olevista raaka-aineista. Pääraaka-aineet eivät ole ennakkoon kilpailijoiden tiedossa, vaan ne paljastetaan 30 min. ennen kilpailun alkua. Tämä vaatii nuorilta monialaista osaamisesta ja improvisointikykyä. Tuomaristo arvioi suoritusta maun, ulkonäön, omaperäisyyden sekä keittiössä työskentelyn perusteella.

Nuorista viiniammattilaisista valitaan voittaja kuuden eri tehtävän perusteella, joita ovat teoriakoe, sokkotasting, menusuunnittelu, shamppanjan tarjoilu, dekantoiminen sekä alkoholien tunnistaminen.

Nuorten kokkien kilpailijat ja heidän edustamansa ravintolat ovat:

  • Kozeen Shiwan, Ravintola Pörssi, Helsinki
  • Laura Virolainen, Ravintola Smör, Turku
  • Harri Mattinen, Kansainväliset Restell Hotellit oy HolidayInn, Oulu
  • Netta Riponiemi, City Hotel Oy /Ravintola Monte Rosa, Lappi
  • Niina Jaakkola, T:mi Körpäkkä  Joensuu
  • Juuso Rautianien,  Ravintola OS oy, Kuopio
  • Lauri Urkko, Ravinteli Bertha, Tampere
  • Karri Nieminen, Stefan´s Steakhouse Tampere

Nuori sommelier-voitosta kilpailevat

  • Saara Alander, Ravintola Roux, Lahti
  • Sirja Pasanen, Ravintola Wolkoff, Lappeenranta
  • Heidi Mäkinen, Ravintola C, Tampere

Kansallisissa Nuorten kokkien kilpailuun on ennakkokarsinnoilla valittu Suomen parhaat alle 27-vuotiaat nuoret kokit ja alle 30-vuotiaat sommelierit.  Kilpailut ovat suomen merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs, järjestämiä. Kilpailujen tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia ja antaa heille mahdollisuus kehittää taitojaan. Nuorten kokkien kilpailu pyrkii ylläpitämään ja vaalimaan kansallisen keittiön perinteitä. Nuori sommelier kilpailu pyrkii vastaavasti edistämään nautintoa, tietoa ja ymmärrystä viineistä ja jaloista juomista. Vuonna 2014 järjestetyissä Kansainvälisissä nuorten kokkien kilpaillussa Etelä-Afrikassa Suomea edusti Roope Kotila, joka sijoittui neljänneksi. Sommelier kilpailuissa Kööpenhaminassa Suomea edusti Kuopiossa työskentelevä Kata Shecter.

Lehdistö on tervetullut seuraamaan kilpailua paikan päälle lauantaina 31.1.2015 Lapin matkailuopistolle Rovaniemelle (Toripuistikko 5-7 96200 Rovaniemi). Kokkien kilpailussa ensimmäiset kilpailijat aloittavat ruuanlaiton klo 9:30 ja viimeiset annokset tuodaan näytille klo 13.50. Nuorten Sommelierien kilpailu alkaa klo 13:00 teoriakokeella. Voittajien julkistus ja palkintojen jako tapahtuu juhlaillallisen yhteydessä Ravintola oppipojassa noin klo 18.00.    

Lue lisää Nuorten kokkien kilpailusta

Lue lisää Nuorten sommelierien kilpailusta