Porokokki 2015 -kilpailun voitto Helsinkiläiselle kilpiravintolalle – putkiluullinen liha oli haastava
26.3.2015
Vuoden Porokokki 2015 -kisan voitto meni viikonloppuna Rovaniemellä järjestetyssä kilpailussa helsinkiläisen kilpiravintola Lyonin kisaparille Tuomas Vierelälle ja Petri Niilolalle. Komanne sijan pokkasi turkulaisen kilpiravintola Smörin edustajat.
Voittajat päihittivät kovatasoiset kilpakumppaninsa muun muassa paistetulla poron sisäpaistilla, ylikypsällä ulkopaistilla ja glaseeratulla kateenkorvalla. Vuoden Kokki -kisoissa aiemmin menestynyt Vierelä on lähtöisin Rovaniemeltä.
Näin kilpailu eteni
Loppukilpailun pakollisina raaka-aineina oli kokonainen poronpaisti putkiluulla. Kisaparin tuli erotella paistin osat sekä käyttää annoksessa kahta paistin osaa. Käyttämättömät paistin osat tuli myös dokumentoida. Kisatehtävänä oli valmistaa kahdessa tunnissa á la carte -tyyppinen pääruoka pakollisista raaka-aineista kuudelle henkilölle.
Pakollisia olivat myös yksi kastike, yksi päälisäke sekä kaksi lisäkettä. Lyonin voitokas pari teki näyttävän á la carte -annoksen, jossa oli paistettua sisäpaistia, ylikypsää ulkopaistia, glaseerattua kateenkorvaa, savustettua puikulapyreetä, paistettua palsternakkaa, pikkelöityä punajuurta, sipulipyre ja rosmariinikastiketta.
– Finaalin taso oli huikea verrattuna semifinaaliin ja jopa kaikkiin aiempiin vuosiin. Koko finaalikolmikon panostus kisa-annoksiinsa oli huikeaa, sanoo Vuoden Porokokki –kisan päätuomarina toiminut Kimmo Nikko.
Nikon mukaan selvästi näytti siltä, että putkiluullisen poronpaistin erottelu aiheutti kokeneillekin kokeille haasteita.
Lopulliset piste-erot voittajan ja kakkoseksi jäänen parin välillä jäivätkin pieniksi.
Keittiötuomareina toimivat Hullu Poro Oy:n Timo Nieminen ja Electrolux-Professionalin Mika Kiviniemi. Muut tuomarit olivat Suomen keittiömestareiden Sampo Kantele, ravintola Rouxin Sami Häkkinen, Graniittiravintoloiden Mika Gehör ja Talviravintoloiden Antti Hietanen. Makutuomarit eivät tienneet ketkä olivat kisa-annosten takana, sillä päätös tehtiin nimettömästi.
Kisan järjestivät yhteistyössä Rovaniemen Kehitys Oy sekä Vuoden Porokokki ry ja Suomen Keittiömestarit. Voittaja palkittiin 1 500 euron stipendillä, kakkonen 1 000 euron ja kolmonen 500 euron stipendillä. Kisa järjestettiin nyt neljännen kerran. Rovaniemelle kutsuttiin kuusi kilpailuparia, jotka kisan tuomaristo karsi ennakkoon reseptikilpailun avulla. Reseptejä tuli lähes 40:lta kokkiparilta eri puolilta Suomea. Rovaniemellä käydyssä semifinaalissa kokkasi kuusi tunnettua kokkiparia, joista kolme karsittiin lauantaiseen finaaliin.
Vuoden Porokokki 2015 kolme parasta
1. Tuomas Vierelä ja Petri Niilola, ravintola Lyon, Helsinki
2. Eero Vottonen, ravintola Olo ja Oula Kustaa Keijälä, ravintola Salutorget, Helsinki
3. Jarno Seppä ja Laura Virolainen, ravintola Smör, Turku
Matleena Lahti