Paistinkääntäjät ruokamatkalla Havaijilla
29.5.2014
Karjalan voutikunnan jäsenet chef rotisseur Helena Lylyharju ja officier Kari Martiala vierailivat Tyynenmeren paratiisisaarella, Havaijin Mauilla toukokuussa. Matkan tavoitteena oli tavata paikallisia rotissöörejä, tutustua heidän toimintaansa ja paikalliseen ruokakulttuuriin ja tuoda saarilta herkullisia kesäisiä ruokaohjeita suomalaisten iloksi.
Hyvänä oppaanamme Mauin ruokamaailmaan toimi Mauin voutikunnan puheenjohtaja eli Bailli Adele Rugg, joka kuljetti meitä huippuravintolasta toiseen. Tapasimme Mauilla monia arvostettuja kokkeja, ravintoloitsijoita, raaka-aineiden tuottajia ja hyvän ruoan ystäviä. Saimme tuliaisiksi Suomeen hienoja reseptejä, hyviä vinkkejä ja ennen kaikkea havaijilaisen asenteen ruoanlaittoon – iloa, väriä, tuoreutta, keveyttä, terveellisyyttä ja herkullisia makuja.
Hienoimmissakin ravintoloissa pukukoodi oli vapaa ja tunnelma rentoutunut.
Joissakin ravintoloissa avokeittiö oli sijoitettu keskelle ravintolasalia, joten asiakkaat saattoivat seurata annosten valmistumista pöydistään.
Kokkien työtapa oli innostunut, mutta kiireettömän tuntuinen. Kokit kävivät pöydissä kertomassa annoksista houkuttelevasti ja hankalatkin kysymyksemme palkittiin iloisella hymyllä.
Meidät suomalaiset otettiin joka paikassa innokkaasti vastaan ja meille haluttiin tarjota parasta. Jotkut ravintolat toivat pöytään jopa ilmaiseksi maistiaisia ruokalistaltaan.
Annokset olivat yleensä upeasti viimeisteltyjä, tuotteet tuoreita ja raikkaita.
Bailli Adelen mukana vierailimme myös Haleakala-tulivuoren rinteessä Kulan kylässä sijaitsevalla O´o Farmilla. Arvostettu maatila tuottaa vihanneksia, hedelmiä ja kahvia monille Havaijin saarten huippuravintoloille. Farmilla on kasvatettu joitakin vuosia myös kahvia ja juuri käyntimme aikana siellä otettiin käyttöön oma kahvipaahtimo.
Adele vei meidät myös melontaseuransa Kihei Canoe Clubin veneellä kauas merelle katsomaan koralliriutalle suurten kilpikonnien ja rauskujen leikkiä.
Voimme todella suositella vierailuja paikallisten voutikuntien kokouksissa ja tapahtumissa. Kun matkaatte mielenkiintoisille seuduille, ottakaa ajoissa yhteyttä paikallisiin rotissööreihin. Kaukaa saapuva vieras otetaan iloisesti vastaan – yhdistäähän meitä kaikkia rakkaus ja kiinnostus hyvään ruokaan.
Tyynenmeren keittiössä yhdistyvät monenlaiset ruokakulttuurit. Esimerkiksi japanilaisen keittiön vaikutus näkyy Havaijilla vahvana, sushia syödään varsin monessa ravintolassa - aivan kuten meillä Suomessakin.
Havaijilla syödään kevyesti ja terveellisesti. Annoksissa käytetään runsaasti hedelmiä, kasviksia ja terveellisiä öljyjä, jotka korvaavat pastan, riisin ja perunan. Niitäkin toki on tarjolla ravintoloissa.
Suosittuja ovat meillekin tutut raaka-aineet: papaija, mango, avokado, ananas, tomaatti, kesäkurpitsa, kajottikurpitsa, kevätsipuli, palsternakka, porkkana, paprika, kikherneet ja pavut. Yrtteinä käytetään saarten omia sekoituksia, mutta myös timjamia, basilikaa, lehtipersiljaa ja erilaisia suoloja ja öljyjä. Havaijin suolaa myydään Suomessakin kuten huipputerveelliseksi väitettyä, macadamia-pähkinästä tehtyä öljyä.
Kalaa ja äyriäisiä syödään luonnollisesti paljon, koska asutaan meren äärellä, mutta myös liha ja kana ovat suosittuja.
Havaijilaiset annokset ovat hyvin värikkäitä; keltaista, punaista, oranssia, vihreää. Tarjolla hyvää mieltä ja oloa!
Pariskunnan reseptejä ja annoskuvia julkaistaan kevään ja kesän ajan kaupunkilehtien sivuilla ja verkkolehdissä. Keväällä 2015 Karisto julkaisee Havaijin tuliaisiin perustuvan ruokakirjan. Kaikkia resepteissä käytettyjä raaka-aineita saa Suomessa marketeista.
Teksti ja kuvat Kari Martiala ja Helena Lylyharju