Lasse Koistinen voitti Nuorten Kokkien kansainvälisen kilpailun
5.10.2009
Chaine de Rôtisseur -järjestön kansainvälinen nuorten kokkien kilpailu, Concours International de Jeune Commis Rôtisseurs järjestettiin 2.lokakuuta 2009 Culinary Institute of Americassa, New Yorkissa. Kilpailuun osallistui 20 kilpailijaa jotka kukin olivat selvittäneet tiensä finaaliin edustamiensa maiden alueellisten ja kansallisten karsintakilpailujen kautta.
Kilpailun tulokset:
- Lasse Koistinen, Suomi
- Ana Maria Gonzales, Kolumbia
- Lachlan Colwill, Australia
Itse kilpailu järjestettiin niin sanottuna korikilpailuna eli kilpailijat eivät etukäteen tienneet mistä raaka-aineista heidän tuli valmistaa kilpailuannokset. Raaka-aineet nähtyään kokeilla oli 30 minuuttia aikaa suunnitella ja kirjoittaa 3 ruokalajin menu ja sen jälkeen 3,5 tuntia aikaa valmistaa menu 4 hengen lautasannoksina.
Makutuomaristo arvosteli annokset maun, ulkonäön, omaperäisyyden ja haasteellisuuden perusteella. Lisäksi keittiötuomaristo arvioi kilpailijoiden suoritukset teknisen taidon, raaka- aineiden hyväksikäyttämisen, työn organisoinnin, ammattimaisuuden ja hygienian noudattamisen perusteella.
Kilpailukorissa oli tänä vuonna pakollisina raaka-aineina kokonainen taimen, kananpoika, ankanmaksaa, vuohenjuustoa ja mustikoita. Lisäksi korista löytyi runsaasti muita raaka-aineita kuten kampasimpukoita, jättikatkaravunpyrstöjä, ankanrintafileetä ja suklaata.
Lassen kilpailumenu:
Sokerisuolattua taimenta, hiillostettua taimenta, ruohosipuliemulsio ja vuohenjuustokreemiä
***
Salvialla maustettu kananpojan fileerulla, kananpojankoipiconfit, lämmin ankanmaksaterriini, valkosipulivoissa haudutettua perunaa, pikkelssivihanneksia ja punaviinikastiketta
***
Mustikkamousse, vanilja panna cotta, suklaafondantkakku, suklaakreemi ja keksicrumble
Lassen kilpailutaktiikkana oli hyökkäys tyyliin ”kaikki tai ei mitään”. Menun sisältäessä lukuisia komponentteja on epäonnistumisen tai ajan loppumisen riski suuri. Ylimääräisiä paineita aiheuttaa myös vieras keittiöympäristö ja uudet tai totutuista hieman poikkeavat raaka- aineet. Tällä kertaa riskinotto kannatti ja Lasse onnistui kaikilla osa-alueilla erinomaisesti. Lasse työskenteli kansallisen kilpailun hetkellä keväällä Levin Hullu Poro Oy.n Ravintola Taivaassa ja tällä hetkellä Ravintola Olossa, Helsingissä.
Vuoden 2010 kansainvälinen kilpailu Suomeen:
Suomi saa kunnian isännöidä vuoden 2010 kansainvälistä kilpailua. Kilpailu järjestetään Helsingin suurkapitulin yhteydessä syyskuun puolivälissä. Tällöin saamme vieraaksemme 20 nuorta lahjakkuutta ympäri maailman. Kokkien vierailu tulee kestämään noin viikon ja itse kilpailun ohessa kokeille tullaan järjestämään elämyksellinen läpileikkaus suomalaiseen ruokakulttuuriin. Kilpailun suojelijaksi on lupautunut valtiovarainministeri Jyrki Katainen.
Kilpailun taustaa:
Chaine de Rôtisseurs – eli tuttavallisemmin paistinkääntäjät on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka päämaja on Pariisissa ja pääkieli on ranska. Järjestöön kuuluu yli 25 000 jäsentä noin 70 maassa ympäri maailman. Suomessa jäseniä on noin 1800.
Järjestön ydin on gastronomiassa, ruokakulttuurin ja ruokailutapojen kunnioittamisessa, kansallisen keittiön vaalimisessa ja sen kehittämisessä. Järjestön tavoitteena on maailmanlaajuisesti saattaa yhteen gastronomiasta kiinnostuneet harrastajat ja ammattilaiset.
Yksi järjestön tärkeimpiä tehtäviä on antaa nuorille ja lahjakkaille kokeille mahdollisuus kehittää itseään ja demonstroida ammattitaitoaan vuosittaisten kilpailujen merkeissä. Kilpailut on järjestetty tässä mittakaavassa vuodesta 1977 lähtien.
Kilpailu jakautuu kolmeen osioon: Kukin voutikunta järjestää alueellisen karsintakilpailun, joiden voittajat ilmoitetaan kansalliseen kilpailuun. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa maataan kansainvälisessä kilpailussa. Kansainvälisen kilpailun edellinen suomalaisvoittaja nähtiin vuonna 2005, kun Arto Rastas kapusi korkeimmalle korokkeelle Bermudalla. Kansainvälisen kilpailun voittajalle on maineen, kunnian, Arthur Bolli- palkinnon ja Wüsthoffin veitsisalkun lisäksi palkintona on muun muassa viiden viikon harjoittelujakso legendaarisessa Pariisin Gordon Bleu -koulussa.
Lisätiedot: Sami Hiltunen, Conseiller Culinaire de Bailliage National de Finlande. 040 588 3448 tai sami.hiltunen@atria.fi