Lasse Haapaniemi on Vuoden 2010 Nuori Kokki! Paistinkääntäjien Kansalliset Nuorten Kokkien Kilpailut Lapin Ammattiopistolla 17.4.2010Lauantaina 17.4.2010 kilpailtiin Rovaniemellä, Lapin Ammattiopistolla Chaîne des Rôtisseurs- järjestön kansallisesta Vuoden Nuori kokki- tittelistä. Kilpailijat valittiin alueellisten karsintojen perusteella suomen eri voutikunnista. Ylivoimaisen voiton kovatasoisessa kilpailussa vei Tampreen voutikuntaa edustava Lasse Haapaniemi. Lasse työskentelee kokkina Ravintola Näsinneulassa. Voiton myötä Lasse edustaa suomea Chaîne des Rôtisseurs- järjestön kansainvälisessä Nuori Kokki kilpailussa Helsingissä 16.9.2010Itse kilpailu toteutettiin korikilpailuna eli kilpailijat eivät tienneet raaka-aineita etukäteen. Raaka-aineet nähtyään kokeilla oli 30 minuuttia aikaa suunnitella ja kirjoittaa kolmen ruokalajin menukokonaisuus. Suunnittelun jälkeen kilpailijoilla oli kolme tuntia aikaa valmistaa menu neljälle hengelle lautasannoksina. Kilpailun raaka-aineet olivat vähintäänkin haastavat. Alkuruoan pakollisina raaka-aineina olivat kuningasrapu ja poronvasan kateenkorva. Pääruoan pakollinen raaka-aine oli Takuumurea naudan entrecôte ja jälkiruoka tuli valmistaa tummasta suklaasta ja karpalosta. Lisäksi kilpailijoilla oli käytössään laaja valikoima muita raaka- aineita kuten juureksia ja maitotaloustuotteita. Kilpailun taso on noussut vuosi vuodelta ja tänä vuonna nähtiin tässä erittäin haasteellisessa kilpailussa suorastaan huipputason suorituksia jotka osoittivat valittujen raaka-aineiden taipuvan osaavissa käsissä maailmanluokan gourmet annoksiksi. Tuomaristo pisteytti kilpailijoiden annokset maun, ulkonäön, omaperäisyyden ja haasteellisuuden perusteella. Lisäksi keittiötuomarit mittasivat kilpailijoita teknisen taidon, raaka- aineiden hyväksikäytön, työn organisoinnin, ammattimaisuuden ja hygienian noudattamisen perusteella.
Lassen voittoisa menuMintulla maustettu kuningasrapuceviche, friteerattu poronkateenkorvarillette, perunasalaattia, punajuuristruudeli ja tillimajoneesia. ****Sienillä ja sipulilla täytetty entrecôte ja entrecôtemureke, palsternakka-selleripyree, pähkinäinen perunakakku, tomaatti-paprikasalaatti ja valkosipulikastike*****Vaniljabavaroise, suklaakakkua, sitrusgranitea, appelsiinisalaattia, balsamico- ja karpalosiirappia.
Kilpailun tuloksetKilpailussa nimetään kärkikolmikko ja loput kilpailijat sijoitetaan jaetulle 4.lle sijalle
1. Lasse Haapaniemi, Tampere, Ravintola Näsinneula
2. Aapo Pulkkinen, Jyväskylä, Ravintola Vesilinna
3. Antti Tuononen, Lappi, Ravintola Kultainen Poro
4. Antti Kallio, Turku, Ravintola Linnankatu 3
4. Jesse Hachmann, Kuopio, Ravintola Os
Tuomariston kokoonpanoPäätuomarina toimi Sami Hiltunen ja keittiötuomareina Martti Kotakorva ja Petri Selander. Makutuomareina toimivat Eija Karppinen, Ahti Saarenpää, Jouko Rajanen, Tero Mäntykangas, Jaakko Heiskari sekä edellisen kansallisen- ja kansainvälisenkin kilpailun voittaja Lasse Koistinen.
Kilpailun tukijatKilpailun järjestämistä tukivat Kespro Rovaniemi, Atria Suomi Oy, Paliskuntain Yhdistys, ChokoDeli Oy ja Polarwild
Kansainvälinen Nuori Kokki- kilpailu Helsingissä 16.9.2010Syyskuussa Helsingissä toteutuu todellinen gastronomian suurtapahtuma. Chaine de Rôtisseurs- järjestön kansainvälinen Nuori Kokki- kilpailu järjestetään Helsingin suurkapitulin yhteydessä syyskuussa. Kilpailuun odotamme noin kahtakymmentä huippukokkia järjestön eri maista kilpailemaan arvostetusta, kansainvälinen vuoden Nuori Kokki- tittelistä. Kaikki kilpailijat ovat raivaneet tiensä finaaliin kunkin maan alueellisten ja kansallisten karsintakilpailun kautta. Edellisen kerran saimme isännöidä kansainvälistä kilpailua vuonna 1995. Kilpailun ohessa kokeille järjestetään viiden päivän mittainen ekskursio suomalaiseen ruoka- ja ravintolakulttuuriin.
Kilpailun taustaa Chaine de Rôtisseurs- joka suomessa toimii hallinnollisissa puitteissa nimellä Paistinkääntäjät Ry on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka päämaja on Pariisissa. Järjestössä on yli 25 000 jäsentä ja se toimii noin 70 maassa ympäri maailman. Järjestön ydin on gastronomiassa, ruokakulttuurin ja ruokailutapojen kunnioittamisessa, kansallisen keittiön vaalimisessa ja sen kehittämisessä. Järjestön tavoitteena on maailmanlaajuisesti saattaa yhteen gastronomiasta kiinnostuneet harrastajat ja ammattilaiset. Yksi järjestön tärkeimpiä tehtäviä on antaa nuorille ja lahjakkaille kokeille mahdollisuus kehittää itseään ja demonstroida ammattitaitoaan vuosittaisten kilpailujen merkeissä. Kilpailut on järjestetty tässä mittakaavassa vuodesta 1977 lähtien.Kilpailu jakautuu kolmeen osioon: Kunkin maan voutikunnat järjestävät alueellisen karsintakilpailun joiden voittajat ilmoitetaan kansalliseen kilpailuun. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa maataan kansainvälisessä kilpailussa. Kansainvälisen kilpailun suomalaisvoittaja nähtiin viime vuonna 2009, kun Lasse Koistinen kapusi korkeimmalle korokkeelle New Yorkissa. Voitto suomeen saatiin myös vuonna 2005, kun Arto Rastas nappasi kirkkaimman mitaliln Bermudalla.Alueellisiin kilpailuihin voivat osallistua kaikki keittiöammattilaiset, jotka ovat kansainvälisten kilpailujen aikana, eli ennen kunkin kuluvan vuoden syyskuuta alle 27 vuotiaita. Kilpailijoiden tulee olla suomen kansalaisia ja heidän on oltava kokoaikaisessa työsuhteessa. Kilpailijoiden työnantajana tai esimiehenä on oltava Paistinkääntäjien aktiiviseen jäsenistöön kuuluva henkilö, vähintään arvolla Chef Rôtisseur. Lisätiedot:Sami Hiltunen, Conseiller Culinaire de Bailliage National de Finlande Tel: +35840 588 3448 e-mail: sami.hiltunen@panimoravintola.fi