Lapin ruuan lähettiläs Tapio Sointu on poissa
27.3.2016
Tunnettu Lapin ruokakulttuurin puolestapuhuja, vaalija ja edistäjä keittiömestari Tapio Sointu on kuollut.
Lapin Paistinkääntäjissä ja kansainvälisessä Rôtisseurs järjestössä Sointu muistetaan aktiivisena ja toimeenpanevana henkilönä. Tapiolle ruoka ja siihen liittyvä ruoka- ja tapakulttuuri oli erittäin läheinen asia. Tapsa johdatteli monet meistä lappilaisen ruokakulttuurin sisimpään. Sointu oli opettajana muun muassa Helsingin Ravintolakoulu Perhossa ja myöhemmin pohjoisessa Rovaniemen Hotelli- ja ravintolakoulussa. Sointu oli mukana 1970 -luvulla ruokaryhmässä, jonka tehtävän oli tallentaa lappilaista ruokakulttuuria ja ruuan valmistustapoja. Ruokakulttuurin keruun kautta hän tutustui syvällisesti lappilaiseen ruokaan ja sen rikkaaseen ruokakulttuuriin. Lapin ruuista tulikin hänen sydämen asiansa. Me muistamme Soinnun erityisesti Lappilaisen ruuan ansioituneena ruokalähettiläänä. Riveihimme jää lämmin muisto hänen arvokkaasta työstään ruuan ja ruokakulttuurin parissa.
Jos oli lappilainen ruoka kaikessa monimuotoisuudessaan lähellä Soinnun sydäntä, oli sitä myös toimiminen monissa ruoka-alan harrastusjärjestöissä. Hän oli aktiivinen keittiömestariyhdistyksen toimija ja erityisen läheiseksi hän koki kansainvälisessä Chaine de Rôtisseurs järjestössä toimimisen. Pariisissa 12.7.2014 Sointu installoitiin järjestöön arvolle Membre du Conseil d’Honneur. Nimitys liitti hänet kansainväliseen kunniajäsenten neuvostoon. Neuvosto muodostuu huomattavista henkilöistä, jotka ovat tehneet töitä erityisen paljon gastronomian hyväksi.
Sointu toimi liki 30 vuotta Chaîne des Rôtisseurs –Paistinkääntäjät järjestön Lapin alueen vetäjänä eli voutina. Sointu on kirjoittanut useita keittokirjoja kuten Lappi a la carte, joka kertoo Lapin ruokaperinteestä eri vuodenaikoina. Hän on koonnut kirjaksi Paistinkääntäjien (Chaîne des Rôtisseurs) historian.
Kaipaamme Tapio Sointua läheisten, vaimon, lasten ja heidän perheidensä rinnalla.
Juha Laurila; Lapin vouti