Klassiset pääsiäisreseptit
3.4.2023
Pasha & Kulitsa:
Pashan alkuperäisenä ideana oli saada käytettyä paastonaikana käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet. Pasha on Ortodoksisen perinteen mukaisesti pääsiäisajan juhlaan liittyvä herkku, joka on levinnyt ortodoksien välityksellä ympäri Suomea.
Perinteinen ortodoksisen perinteiden mukaisesti pashaa, tarjotaan kulitsan kanssa ja se nautitaan lusikalla tai voidaan nauttia myös kulitsapalan päälle levitettynä. Pasha sopii myös jälkiruuaksi sellaisenaan, samoin kuin kahvin kanssa tarjottavaksi. Pashan päällä voidaan polttaa kynttilää eli tuohusta, joka kirkollisen perinteen mukaisesti voi pääsiäisen aikaan olla myös punainen.
Pasha
500 g voita
300 g sokeria
600 g rahkaa
2 kpl keltuaista
4 dl kuohukermaa
50 g mantelilastuja
1 dl rusinoita
1 dl sukaattia
· Voi ja sokeri vaivataan sekaisin
· Rahka lisätään ja vatkatut keltuaiset hämmennetään sekaan
· Kerma vatkataan vaahdoksi Ja lisätään rahkaseokseen
· Viimeiseksi lisätään mantelilastut, rusinat ja sukaatti
· Pashamuotti vuorataan sisältä kostealla sideharsolla
· Painele pashamassa tiiviisti muottiin, taita sideharson reunat pashan päälle ja lisää paino sen päälle.
· Aseta muotti kulhoon, johon ylimääräinen neste valuu
· Pasha valmista nautittavaksi n. vuorokauden kuluttua
· Kumoa pasha tarjoiluvadille
Kulitsa
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suola
2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
2 kpl munia
200 g voita
n. 1 kg vehnäjauhoja
100 g rusinoita
kuorittuja manteleita
· lisää haaleaan maitoon suola, sokeri, kardemumma ja hiiva
· riko munat ja voisula maidon joukkoon
· lisää vehnäjauhoja ja alusta taikina pehmeäksi, mutta leipoutuvaksi
· nostata taikina kaksinkertaiseksi
· jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä niistä kaksi ”limppua” ja lisää samalla rusinat taikinan joukkoon tasaisesti
· Voitele nousseet kulitsat, koristele pinta kuorituilla manteleilla ja kypsennä n. 225 asteisessa uunissa 35-40 min ajan
Reseptien laatijana arvostettu ja palkittu opetusneuvos, Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande Martti Lehtinen. Kuva Maria Lehtinen.