Klassiset pääsiäisreseptit

3.4.2023

Pasha & Kulitsa:

Pashan alkuperäisenä ideana oli saada käytettyä paastonaikana käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet. Pasha on Ortodoksisen perinteen mukaisesti pääsiäisajan juhlaan liittyvä herkku, joka on levinnyt ortodoksien välityksellä ympäri Suomea.

Perinteinen ortodoksisen perinteiden mukaisesti pashaa, tarjotaan kulitsan kanssa ja se nautitaan lusikalla tai voidaan nauttia myös kulitsapalan päälle levitettynä. Pasha sopii myös jälkiruuaksi sellaisenaan, samoin kuin kahvin kanssa tarjottavaksi. Pashan päällä voidaan polttaa kynttilää eli tuohusta, joka kirkollisen perinteen mukaisesti voi pääsiäisen aikaan olla myös punainen.


Pasha

500               g                   voita

300               g                   sokeria

600               g                   rahkaa

2                   kpl                keltuaista

4                   dl                  kuohukermaa

50                 g                   mantelilastuja

1                   dl                  rusinoita

1                   dl                  sukaattia


 ·       Voi ja sokeri vaivataan sekaisin

·       Rahka lisätään ja vatkatut keltuaiset hämmennetään sekaan

·       Kerma vatkataan vaahdoksi Ja lisätään rahkaseokseen

·       Viimeiseksi lisätään mantelilastut, rusinat ja sukaatti

·       Pashamuotti vuorataan sisältä kostealla sideharsolla

·       Painele pashamassa tiiviisti muottiin, taita sideharson reunat pashan päälle ja lisää paino sen päälle.

·       Aseta muotti kulhoon, johon ylimääräinen neste valuu

·       Pasha valmista nautittavaksi n. vuorokauden kuluttua

·       Kumoa pasha tarjoiluvadille

  

Kulitsa

5                   dl                  maitoa

50                 g                   hiivaa

1                   tl                   suola

2                   dl                  sokeria

1                   tl                   kardemummaa

2                   kpl                munia

200               g                   voita

n. 1               kg                 vehnäjauhoja

100               g                   rusinoita

                                           kuorittuja manteleita


 ·       lisää haaleaan maitoon suola, sokeri, kardemumma ja hiiva

·       riko munat ja voisula maidon joukkoon

·       lisää vehnäjauhoja ja alusta taikina pehmeäksi, mutta leipoutuvaksi

·       nostata taikina kaksinkertaiseksi

·       jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä niistä kaksi ”limppua” ja lisää samalla rusinat taikinan joukkoon tasaisesti

·       Voitele nousseet kulitsat, koristele pinta kuorituilla manteleilla ja kypsennä n. 225 asteisessa uunissa 35-40 min ajan


 Reseptien laatijana arvostettu ja palkittu opetusneuvos, Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande Martti Lehtinen. Kuva Maria Lehtinen.