Kilpipäivää juhlittiin ympäri Suomea ja maailmaa

25.4.2016

Lauantaina 23.4.2016 juhlittiin korkeatasoista ja laaja-alaista ruokaosaamista sekä ravintoloissa että alan myymälöissä. Kaikille avoimia Rôtisseurs-kilpipäivän tapahtumia ja kampanjoita järjestettiin ympäri Suomea. Suomalaislähtöinen teemapäivä on kahden vuoden aikana levinnyt ennennäkemättömän laajalti ympäri maailmaa ja tänä vuonna gastronomista osaamista juhlistettiin jo lähes 30 maassa.

”Kilpipäivän tarkoituksena on korostaa kilpiravintoloiden ja -myymälöiden korkealuokkaista osaamista ja huippulaatuisten raaka-aineiden käyttöä, madaltaa ravintolaan lähtemisen kynnystä ja lisätä tietoutta Chaîne des Rôtisseurs -järjestöstä”, kertoo Suomen Paistinkääntäjät ry:n puheenjohtaja, valtavouti Ari Arvonen.

Rôtisseurs-kilvellä palkittuja ravintoloita on Suomessa tällä hetkellä 75. Ympäri maata isommissa ja pienemmissä kaupungeissa sijaitsevia kilpiravintoloita arvioidaan säännöllisesti julkisella kriteeristöllä. Kilven voivat saada myös erityisen korkeatasoiset catering-yritykset ja elintarvikemyymälät. 

Kilpipäivän tarkoituksena on myös korostaa, että ympäri Suomea toimii lukuisia riippumattoman toimijan korkealuokkaisiksi arvioimia huipputason ravintoloita, vaikka kansainvälisissä ravintola-alan arvioinneissa keskitytään yleensä vain maamme muutamiin suurkaupunkeihin.

”Onnistuneeseen ravintolakokemukseen linkittyy ruoan lisäksi oleellisena osana myös palvelun ammattimaisuus, tarjolla oleva juomavalikoima sekä ravintolan miljöö. Rôtisseurs-kilpi auttaa asiakasta tunnistamaan paikan, jossa nämä kaikki ovat kohdallaan”, Arvonen jatkaa.

 

Kilpipäivää 23.4. juhlistettiin kilpiyrityksissä erilaisilla tempauksilla. Kyseessä saattaa olla erikoistarjouksia, päivää juhlistavia menuita tai erillisteemoja. Paistinkääntäjien jalkautuivat myös suuriin tapahtumiin, joissa harrastaja- ja ammattilaisjäsenet myös opettivat, valmistivat ja maistattivat päivää varten suunniteltuja pienannoksia sekä antoivat vinkkejä kotona helposti valmistettavaan laadukkaaseen ja maukkaaseen ruokaan. T

”Kilpipäivänä haluamme muistuttaa, että jokainen meistä voi osallistua Suomen gastronomian kehittämiseen. Maailman mittakaavassa Suomessa on poikkeuksellisen paljon ruoasta kiinnostuneita harrastajia, joilla on runsaasti annettavaa alan ammattilaisille, yrityksille ja muille toimijoille. Rakentava vuoropuhelu luo inspiraatiota ja auttaa kehittämään ruokakulttuuriamme”, Arvonen kannustaa.

Gatsronomian juhlaa aamukoitosta auringonlaskuun ympäri maailmaa

Laadukasta ruokaa ja palvelua sekä niiden arvostamista juhlittiin ympäri maailmaa 23.4.2016 auringon kierron mukaisesti: päivä alkoi brunssilla Oseaniassa ja päättyi perinneasuillalliselle Cookin saarilla. Kilpipäivän päätapahtuma järjestettiin Tampereella, jossa juhlaillallisen teemana oli gastronominen historia.

”Suomesta liikkeelle lähtenyt tapahtuma laajeni viime syksynä kansainväliseksi, kun mukaan ilmoittautui lukuisia maita järjestön yli 80 jäsenmaasta. Tänä vuonna tapahtuma kattoi jo kaikki asutut maanosat. Päivää voi juhlia kullekin maalle tyypilliseen tapaan, mutta yhteistä niille oli laadukkaiden ruokaraaka-aineiden ja korkean ammattiosaamisen vaaliminen" kertoo järjestön kansainvälisen hallituksen jäsen Ari-Pekka Parviainen.