Johanna Mäkelä Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professoriksi

29.11.2011

Johanna Mäkelä toimii tällä hetkellä Kuluttajatutkimuskeskuksessa tutkimuspäällikkönä. Mäkelän tutkimusalueena on ruoka- ja kulutussosiologia, ateriat, syömisen tyylit ja käytännöt, ruuankulutuksen muutokset ja tulevaisuus, kestävä ruokavalio ja elintarvikeketjun vastuullisuus.

Professuurin myötä ruokakulttuuri halutaan nostaa myös Suomessa muiden kulttuurin alojen rinnalle. Vaikka ruokakulttuurin merkitys tunnustetaan Suomessa ja ruokaan liittyvää koulutusta annetaan ja tutkimusta tehdään useassa maamme korkeakoulussa ja yliopistossa, alan professuuri on toistaiseksi puuttunut.

-Ruoka on osa kaikkien suomalaisten arkea ja juhlaa, uusi professori toteaa. - Uskon, että ruokakulttuuri-professuurin myötä Helsingin yliopistolla on mahdollisuus monialaiseen ja -monitieteiseen yhteistyöhön, joka kokoaa yhteen alan toimijat tuottajista ja tekijöistä taiteilijoihin ja tutkijoihin, opiskelijoihin ja opettajiin. Ruokakulttuuri on loistava alusta konkretisoida monia ajankohtaisia keskusteluita, jotka käsittelevät niin ihmisten kuin ympäristönkin hyvinvointia.

Lahjoitusprofessuuri perustettiin lahjoitusvaroin käyttäytymistieteelliseen tiedekuntaan. Rahoittajia on yhteensä viitisenkymmentä: säätiöitä, yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityisiä henkilöitä. Mukana on myös julkisia tahoja kuten Helsingin kaupunki sekä maa- ja metsätalousministeriö. Lahjoittajien runsaslukuisuus kertoo laajasta yhteiskunnallisesta halusta osallistua ruokakulttuurin opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen.