Janne Halla Vuoden Nuori Sommelier
25.5.2010
Chaine de Rôtisseurs –Paistinkääntäjät on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka päämaja on Pariisissa ja pääkieli on ranska. Järjestö toimii noin 100.ssa maassa ympäri maailman. Järjestön ydin on gastronomiassa, ruokakulttuurin ja ruokailutapojen kunnioittamisessa. Järjestön tavoitteena on maailmanlaajuisesti saattaa yhteen gastronomiasta kiinnostuneet harrastelijat ja ammattilaiset.
Yksi järjestön tärkeimpiä päämääriä on auttaa lahjakkaita nuoria ravintola-ammattilaisia kehittämään ammattitaitoaan edelleen. Nuorten kokkien kilpailun rinnalle on tästä syystä perustettu Nuorten Sommelierien kilpailut, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007. Suomen osakilpailu järjestettiin tänä vuonna Tampereella Tampereen Ammattikorkeakoulussa 22.5.10.
Kukin voutikunta voi lähettää kansalliseen kilpailuun oman kilpailijansa joko karsinnan kautta tai suoralla valinnalla.
Kansalliseen kilpailuun voivat osallistua kaikki saliammattilaiset, jotka eivät ole kilpailuvuoden syyskuun alkuun mennessä täyttäneet enempää kuin 35 vuotta.
Kilpailussa mitattiin nuorten salipuolen ammattilaisten osaamista kuudessa erilaisessa tehtäväosiossa, jotka olivat:
- viinien analysointi sokkomaistelun avulla
- teoriakoe, jossa n. 30 kysymystä koskien viinin valmistusta, viljelyä, viinialueita, rypälelajikkeita, tunnettuja viinejä ja ajankohtaisia asioita sekä muita juomia
- viinin dekantointi sakan poistamiseksi asiakastilanteessa
- samppanjan tarjoilu asiakastilanteessa
- juomasuositusten laatiminen annetulle menulle kirjallisesti ilman annettua viinilistaa
- 5 väkevän alkoholijuoman tunnistaminen tuoksun perusteella
Kilpailussa kiinnitettiin huomiota teknisen osaamisen ja tietotaidon lisäksi salityöskentelyn sujuvuuteen, luontevuuteen ja asiakaspalveluasenteeseen.
Tänä vuonna Suomen osakilpailuun osallistui 4 taitavaa nuorta ammattilaista:
Miia Sironen Jyväskylän Pöllövaarista
Heidi Mäkinen Tampereelta, Hella & Huone-ravintolasta
Arttu Sademaa, Turusta ravintola Smöristä
Janne Halla, Helsingistä ravintola Farangista
Tuomaristo koostui yhdeksästä järjestön jäsenestä:
Päätuomari Christina Suominen, Vice-Echanson Tampereen voutikunnasta
Antti Hemmi, Suomen valtavouti
Ahti Saarenpää, Lapin vouti
Ilkka Säteri, Tampereen vouti
Juha Ojamo, Argentier
Jaakko Gävert, Chargé de Missions
Sanna Gullstén, Helsingin voutikunnasta, Vice –Echanson Honoraire
Loretta Pietilä, Echanson
Tämän vuoden kilpailua olivat tukemassa seuraavat yritykset:
Taittinger / Fondberg Oy
Yarden Heigths / Amka
Torres / Winestate
Veen Waters
Candialle / Wine Temple
Tampereen Viinitukku Oy
Villeroy & Boch/ Laurentia
Tampereen Ammattikorkeakoulu
Kalatukku E Eriksson
North Trade
Ravintola C
Kilpailun voitti Helsingin edustaja Janne Halla, joka työskentelee Ravintola Farangissa.
Hän lähtee edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin Espanjan Santanderiin tämän vuoden lokakuussa.
Lisätietoja
Loretta Pietilä p. 040-5575833
Loretta.pietila@elisanet.fi