Gåsagille eli Martin päivän hanhireseptit 10.11.
7.11.2022
10.11. on Martin päivän juhlapäivä, jonka kunniaksi valmistetaan mustakeittoa ja sen päälle tarjotaan Martin hanhea.
Rôtisseurs syntyi hanhenpaistajista
Chaîne des Rôtisseurs perustettiin jo vuonna 1248, jolloin Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä antoi nuorten ammattilaisten tietojen ja taitojen kehittämiseksi julistuksen eri mestarikiltojen perustamiseksi. Yksi killoista oli ”Les Oyeurs” eli Hanhenpaistajien Mestarikilta. Myöhemmin killan etuoikeuksia laajennettiin ja sille annettiin oikeus valmistaa myös paisteja ja muita lihatuotteita mukaan lukien siipikarja ja hirvenliha. Vuonna 1509 Ludvig XII:n valtakaudella Mestarikillan nimeksi muutettiin ”Les Rôtisseurs” – Paistinkääntäjät. Vuonna 1609 tämä järjestö tunnustettiin kuninkaallisella julistuksella Paistinkääntäjien Mestarikunnaksi ja sille rekisteröitiin oma vaakuna, jossa keskellä kilpeä liekkien päällä on kaksi varrasta ristikkäin.
Martinhanhen perinteet
Pyhä Martti eli Saint Martin de Tours oli köyhien ja vaivaisten suojelupyhimys varhaiskeskiajan Euroopassa. Hän oli Unkarissa vuonna 316 syntynyt roomalaisen armeijan sotilas, joka 330 – 340 paikkeilla tapasi Amiénsin kaupungin edustalla kovaonnisen kerjäläisen. Koska sotilaalla ei ollut rahaa eikä ruokaa annettavaksi, hän halkaisi miekallaan viittansa kahtia ja antoi toisen puoliskon palelevalle miehelle. Armeijan palveluksesta erottuaan Martin työskenteli erilaisissa kristillisissä veljeskunnissa kunnes perusti luostarin Poitiers´n lähelle vuonna 361. Martin nimitettiin piispaksi vuonna 371.
Vaatimattoman luonteensa vuoksi Martin piiloutui hanhitarhaan, kun häntä tultiin hakemaan piispanistuimelle. Äänekkäät hanhet kuitenkin paljastivat piilopaikan ja piispan virka saatiin täytettyä. Tästä tapahtumasta muistuttaa martinhanhi.
Päivän kunniaksi ruokaa jaettiin myös köyhille ja aikojen kuluessa tapahtumasta alkoi muodostua yhä enemmän vuosittaiset syömingit. Uskonpuhdistajamme Martin Luhter syntyi 10. marraskuuta 1483 ja hän sai nimensä Pyhän Martin mukaan. Siksi Martin nimipäivä on kalenterissamme 10. marraskuuta.
Katolisissa maissa Martin nimipäivää vietetään 11. marraskuuta, mikä on Pyhän Martin hautajaispäivä. (Hän kuoli 8. marraskuuta 397 Ranskassa.) Vasta 1900-luvun alkupuolella Martin päivän perinne juhlistaa syksyistä hanhien teurastusta saapui meille Ruotsista, jossa juhlapäivän kunniaksi valmistetaan hanhenverestä keitto ja tarjotaan sen päälle uunissa kokonaisena paahdettua hanhea.
RESEPTIT MARTIN PÄIVÄÄN
Gåsagille eli Martin päivän hanhea
Marraskuussa on Martin päivän aatto eli Mårtensafton. Tätä skoonelaiset juhlivat sekä ravintolassa että kotona nautiskellen. Alkuruokana on hanhen verestä keitettyä mustakeittoa, pääruokana kokonaisena paistettua hanhea ja jälkiruokana omenakakkua. Hanhipäivällistä tarjoillaan monissa skoonelaisissa ravintoloissa - ja erityisen tunnelmallista sitä on nauttia jossakin paikallisessa kestikievarissa!
MUSTAKEITTO SKOONELAISITTAIN
3 l lintulientä
3 hanhen sydän, kivipiira, kaula ja siiven tyngät
2 isoa sipulia
200 g luumuja
200 g omenalohkoja
muutama valkopippuri ja neilikka
8 dl hanhen- tai sianverta
3 dl maizena suurustejauhoja huom. gluteeniton tai (vehnäjauho)
1 tl valkopippuria
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
suola
1-2 dl mustaherukkahyytelöä
1 dl viinietikkaa
1 dl konjakkia ja
½ pll punaviiniä
1 dl madeiraa
1 dl portviiniä
VALMISTUS
· Huuhdo sisälmykset, kaula ja siipiluut.
· Pane ne kylmään veteen kattilaan kiehumaan.
· Kuori vaahto, lisää sipuli ja mausteet.
· Keitä, kunnes sisälmysten liha on pehmennyt.
· Siivilöi liemi.
· Lisää jauhot vereen ja sekoita tasaiseksi suurukseksi ja lisää mausteet.
· Kiehauta liemi
· Kaada joukkoon veri-jauhosuurus voimakkaasti vatkaten ja anna keiton kiehua hiljalleen, koko ajan vatkaten noin 10 min.
· Tarvittaessa lisää mustaherukkahyytelöä tai omenasosetta välillä maistellen
· Vedä kattila syrjään.
· Tarjota keitto kuumana lisäkkeiden kanssa mm. kaulaa, siipeä, maksamakkaraa, luumuja ja omenaa
HANHENMAKSA KAULAMAKKARA
100 g riisiä
50 g voita
1/2 l maitoa
350 g hanhen tai broilerin maksaa
1 pieni punasipuli leikattuna
2 rkl rusinoita
2 kpl kananmunaa
2 rkl siirappia
valkopippuria, meiramia, timjamia, suolaa
hanhen kaulanahkaa, lampaansuolta tai vuoassa maksalaatikon tapaan
· keitä riisipuuro, jäähdytä
· ruskista punasipuli voissa
· jauha maksa
· sekoita maksa puuroon
· lisää mausteet, sipuli, siirappi
· täytä kaulanahka tai täytä suoli massalla
· kypsennä hitaasti miedolla uunin lämmöllä (100 asteinen n. 60 min.) tai liemessä 30 – 45 min
· paloittele makkarat, kaula, kivipiira ja siipi annospaloiksi ja tarjoa mustakeiton kanssa
MARTINHANHI
vaihtoehtoina voit käyttää kokonaista hanhea, rintaa ja tai koipea;
Paista kokonainen hedelmillä täytetty hanhi
Paista hanhenrintaa
Paista hanhen koipireisipala
Leikkaa hanhen rinta- ja reisilihat vinottain viipaleiksi.
Lisäkkeinä mm
hanhi kastiketta
haudutettuja omenan lohkoja
haudutettuja luumuja
keitettyjä ruusukaalia
haudutettua punakaalia
paistettujen lintuperunoita
perunakuorukoita
Reseptit:
Martti Lehtinen
Conseiller Culinaire Honoraire du Baillage de Finlande
Officier Commandeur
Chaîne des Rôtisseurs Finlande