Edmund Liew on Suomen paras nuori Sommeliere
19.3.2016
ViiniExpon yhteydessä Helsingin messukeskuksessa 19.3.2016 järjestettyjen nuorten sommelierien Suomen mestaruuskilpailuissa kultaa voitti Ravintola Sinnessä Helsingissä työskentelevä Edmund Liew. Kilpailu koostuu kuudesta eri osa-alueesta joihin lukeutuu teoriakoe, juomien tunnistamista sekä tarjoilua. Voiton myötä Liew edustaa Suomea kansainvälisissä Nuorten sommelierien kilpailuissa Liechtensteinissa.
Ensimmäistä kertaa kilpailu pidettiin julkisesti, yleisön seuratessa tehtävien suorittamista.
– Työssään nuoret ammattilaiset kohtaavat monenlaisia asiakkaita ja haastavia tilanteita. Kilpailun tuominen yleisön eteen mittaa myös kilpailijoiden stressinsietoa ja sopeutumiskykyä” kertoi kilpailun järjestäjä ja päätuomari, Echanson Loretta Pietilä. ”Kilpailu käytiin myös englanniksi, sillä ravintolakulttuuri on yhä kansainvälisempää”
Kilpailutehtävinä olivat teoriakoe, juomien suunnitteleminen annetulle päivällismenulle, viinien ja väkevien juomien tunnistaminen, punaviinin dekantointi sekä samppanjapullon avaaminen miekalla. Punaviinin ja samppanjan tarjoilutehtävät suoritettiin messulavalla yleisön seuratessa kilpailua.
Toiseksi kilpailussa sijoittui Kirsi Seppänen, joka työskentelee Tampereella Ravinteli Huberissa. Pronssia saavutti Helsingissä Ravintola Murussa työskentelevä Laura Koskenkari. Kilpailun taso oli huomattavan tasaväkinen eikä kilpailijoiden suorituksissa noussut suuria eroja missään vaiheessa.
Voitto ratkesi teoriakokeen piste-eroihin
– Kilpailu oli tänä vuonna poikkeuksellisen tiukka. Käytännön osaamista mittaavissa kilpailutehtävissä oli lähes mahdotonta saada selkeitä eroja kilpailijoiden välillä. Tämä osoittaa, että Suomessa nuorten ammattilaisten taso on huomattavan korkea, Loretta Pietilä totesi.
Ero voittajan ja toiseksi tulleen välillä ratkesi teoriaosuuden piste-eroissa.
Voittaja Edmund Liew edustaa Suomea kansainvälisessä Concours International des Jeunes Sommeliers 2016 –nuorten maailmanmestaruuskilpailussa Liechtensteinissa. Kilpailu pidetään 25.-26.8.2016.
Nuorten Sommelierin kilpailu on Suomen merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseursien, järjestämä. Kilpailun tavoitteena on rohkaista nuoria ravintolan salipuolen ammattilaisia kehittämään omaa ammattitaitoaan. Kilpailu pyrkii myös edistämään nautintoa, tietoa ja ymmärrystä viineistä ja jaloista juomista sekä niiden yhdistämisestä ruoan kanssa.
Lisätietoa kilpailusta:
Echanson Loretta Pietilä
Puh. 040–5575833
loretta.pietila@elisanet.fi
Kilpailun sponsorit:
Vindirekt
Beverage Partners Finland/ Champagne Laurent & Perrier
Viinilehti
Elektrolux