Conseiller Culinaire Commandeur Martti Lehtiselle opetusneuvoksen arvonimi
13.12.2013
Martti Lehtiselle opetusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt opetusneuvoksen arvonimen keittiömestari Martti Lehtiselle.
Lehtisellä on takanaan vuosikymmeniä kestänyt, merkittävä ja monipuolinen toiminta suomalaisen ja keskisuomalaisen ruokakulttuurin edistäjänä ja esille nostajana. Hän on kehittänyt kansallista ja kansainvälistä kilpailutoimintaa sekä ruokakulttuuria ja edistänyt alan ammatillista osaamista ja kansainvälisyyttä Suomessa ja maailmalla.
Eläkkeelle Martti Lehtinen jäi Jyväskylän ammattiopistosta maaliskuussa 2013, mutta osallistuu edelleen aktiivisesti kotimaiseen ja kansainväliseen alan toimintaan. Hän palasi äskettäin Istanbulista jossa hän tuomaroi paistinkääntäjien kansainvälisessä kilpailussa.
Lehtinen asuu Äänekoskella.
Suomalaisen ja keskisuomalaisen
ruokakulttuurin edistäjä
Martti Lehtisen työura kokkina alkoi Hotelli Marskissa 1960-luvun lopulla ja jatkui ravitsemisalan esimiestehtävissä 1970-luvulla Suomessa ja Ruotsissa. Vuonna 1985 Lehtinen siirtyi opettajaksi ja lehtoriksi Jyväskylän hotelli- ja ravintolaoppilaitokseen. Työ jatkuu Jyväskylän ammattiopistossa maaliskuun alkuun. Opettajan työn ohessa Lehtisen sivu- ja luottamustoimet ovat olleet poikkeuksellisen laajat ja merkittävät.
Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti arvostettuna pitkän linjan keittiömestarina sekä kyvykkäänä ja kannustavana henkilönä, jolla on ainutlaatuinen taito muodostaa kontakteja ja rakentaa toimivia sosiaalisia verkostoja.
Erityisen lähellä Martti Lehtisen sydäntä on ollut suomalaisen ja keskisuomalaisen ruokakulttuurin edistäminen ja tunnetuksi tekeminen.
Tätä kutsumusta hän on toteuttanut aktiivisesti omassa työssään ja luottamustoimissaan hyödyntäen laajoja kontaktejaan. Lehtinen on osallistunut muun muassa useisiin kirjahankkeisiin, kuten ”Maakunnan maut – Keskisuomalaisen keittiön parhaat makuelämykset (2000)”
-teoksen tekemiseen. Lehtisen ansiot on huomioitu vuonna 1988 Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmonen -palkinnolla suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi tehdystä työstä ja vuonna 2008 Suomen Leijonan Ritarimerkillä.
Koulutuksen ja ammattiosaamisen
tunnustettu kehittäjä
Ruokakulttuurin edistämisessä sekä kokkien ja keittiömestarien koulutuksen ja ammattiosaamisen kehittämisessä Martti Lehtisellä on ollut merkittävä rooli Suomessa, useissa muissa maissa ja kansainvälisesti. Merkitys perustuu toimintaan alan järjestöissä sekä kilpailutoiminnan kehittämiseen. Lehtinen on ollut muun muassa luomassa keittiömestarijärjestöjen kokkikilpailuille sääntöjä ja toimintamallia, jotka Maailman Keittiömestareiden liitto on ottanut käyttöön. Tähän liittyen hän on kouluttanut tuomareita ja toiminut tuomarina kokkikilpailuissa eri puolilla maailma, etenkin Pohjoismaissa ja Baltian maissa.
Samalla tavalla Lehtinen on ollut aktiivisesti mukana World Skills Ammattitaidon MM- , Euroskills Ammattitaidon EM- ja Skills Finland Ammattitaidon SM-kilpailutoiminnassa, joiden avulla kehitetään kotimaista ammattiosaamista ja -koulutusta sekä edistetään ammattikoulutuksen kansainvälistymistä. Hän on muun muassa toiminut koko 2000-luvun eksperttinä joka toinen vuosi järjestettävissä Ammattitaidon
MM- ja EM-kilpailuissa. Ekspertit ovat oman alansa huippuammattilaisia, jotka laativat tehtävät ja arviointikriteerit sekä toimivat tuomareina.
Tässäkin tehtävässä Lehtinen on edistänyt paikallisten ruokakulttuurien ottamista huomioon kilpailutehtäviä laadittaessa ja tuomarityöskentelyssä.
Alan kotimaisissa ja kansainvälisissä järjestöissä Lehtinen on toiminut keskeisissä tehtävissä, muun muassa Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtajana, 15 vuotta Pohjoismaiden Keittiömestareiden hallituksen jäsenenä ja Chaîne des Rôtisseurs -järjestön Suomen puhemiehistön jäsenenä. Hänen tekemänsä työn merkitystä osoittavat lukuisat palkinnot ja huomionosoitukset, joita hän on saanut Chaîne des Rôtisseurs -järjestöltä sekä keittiömestareiden järjestöiltä eri maissa. Lehtinen on muun muassa useiden maiden keittiömestarijärjestöjen kunniajäsen ja Maailman Keittiömestareiden Liiton kunniajäsen. Tämä jäsenyys hänelle myönnettiin erityisesti työstä, jota hän tehnyt Baltian maissa ja Valkovenäjälle näiden maiden keittiömestareiden ja alan opettajien silmien avaajana ja tuomisessa mukaan kansainväliseen toimintaan.
Lehtisen laajoista kontakteista ja osaamisesta on hyötynyt myös alan koulutus Jyväskylässä. Ne ovat auttaneet kehittämään koulutusta nykyiselle korkealle tasolle, avanneet opiskelijoille mahdollisuuksia työssäoppimiseen ulkomailla, tuoneet tapahtumia ja alan osaajia Jyväskylään eri puolilta maailmaa sekä tarjonneet useille opiskelijasukupolville hyvät eväät työelämässä menestymiseen.