Arttu Sademaa Vuoden Nuori Sommelier 2011
6.2.2011
Arttu Sademaa Vuoden Nuori Sommelier 2011
Chaine de Rôtisseurs –Paistinkääntäjät on kansainvälinen gastronominen järjestö, jonka päämaja on Pariisissa ja pääkieli on ranska. Järjestö toimii noin 100.ssa maassa ympäri maailman. Järjestön ydin on gastronomiassa, ruokakulttuurin ja ruokailutapojen kunnioittamisessa. Järjestön tavoitteena on maailmanlaajuisesti saattaa yhteen gastronomiasta kiinnostuneet harrastelijat ja ammattilaiset.
Yksi järjestön tärkeimpiä päämääriä on auttaa lahjakkaita nuoria ravintola-ammattilaisia kehittämään ammattitaitoaan edelleen. Nuorten kokkien kilpailun rinnalle on tästä syystä perustettu Nuorten Sommelierien kilpailut, jotka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007. Suomen osakilpailu järjestettiin tänä vuonna Tampereella Tampereen Ammattikorkeakoulussa 22.1.11. Kilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa yhdessä Nuorten Kokkien kilpailun kanssa ja käytännön järjestelyistä vastasivat Tampereen Ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat.
Kukin voutikunta voi lähettää kansalliseen kilpailuun oman kilpailijansa joko karsinnan kautta tai suoralla valinnalla.
Kansalliseen kilpailuun voivat osallistua kaikki saliammattilaiset, jotka eivät ole kilpailuvuoden syyskuun alkuun mennessä täyttäneet enempää kuin 35 vuotta.
Kilpailussa mitattiin nuorten salipuolen ammattilaisten osaamista kuudessa erilaisessa tehtäväosiossa, jotka olivat:
- viinien analysointi sokkomaistelun avulla
- teoriakoe, jossa n. 30 kysymystä koskien viinin valmistusta, viljelyä, viinialueita, rypälelajikkeita, tunnettuja viinejä ja ajankohtaisia asioita sekä muita juomia
- viinin dekantointi sakan poistamiseksi asiakastilanteessa
- samppanjapullon avaaminen sapelilla sekä samppanjan tarjoilu asiakastilanteessa
- juomasuositusten laatiminen annetulle menulle kirjallisesti ilman annettua viinilistaa
- 6 väkevän alkoholijuoman tunnistaminen tuoksun perusteella
Kilpailussa kiinnitettiin huomiota teknisen osaamisen ja tietotaidon lisäksi salityöskentelyn sujuvuuteen, luontevuuteen ja asiakaspalveluasenteeseen.
Tänä vuonna Suomen osakilpailuun osallistui 5 taitavaa nuorta ammattilaista:
Katrina Laitinen, Tampereelta, Ravintola C:stä ja Vinoteca del Piemontesta
Miia Sironen Jyväskylän Pöllövaarista
Riina Mäkinen Lapista, Levi K5-ravintolasta
Arttu Sademaa, Turusta ravintola Smöristä
Taneli Lehtonen, Helsingistä ravintola Savoysta
Tuomaristo koostui seitsemästä järjestön jäsenestä:
Päätuomari Christina Suominen, Vice-Echanson Tampereen voutikunnasta
Antti Hemmi, Suomen valtavouti
Juha Ojamo, Argentier
Jaakko Gävert, Chargé de Missions
Ari-Pekka Parviainen, Conseiller Gastronomique
Helena Rantasuo, Vice-Echanson de Jyväskylä
Loretta Pietilä, Echanson
Tämän vuoden kilpailua olivat tukemassa seuraavat yritykset:
Taittinger / Fondberg Oy
Amka
Tampereen Viinitukku Oy
PM-Juomatukku
Tampereen Ammattikorkeakoulu
Kilpailun voitti Turun edustaja Arttu Sademaa, joka työskentelee Ravintola Smörissä.
Hän lähtee edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin Ateenaan tämän vuoden lokakuussa.
Lisätietoja
Loretta Pietilä p. 040-5575833
Loretta.pietila@elisanet.fi