Antti Tuononen Ravintola Hullusta porosta ja Markku Niemi Ravintola Murusta voitokkaita Nuorten ammattilaisten kilpailuissa
29.1.2012
Taso oli korkea Suomen lahjakkaimpien nuorten kokkien ja sommelierien kilpailussa Kuopiossa 28.1.2012. Kokkikilpailussa valmistettiin kolmen ruokalajin menu, jonka pääraaka-aineina olivat siika, ankka sekä suklaa. Kokkikilpailun voittaja, Levin Hullussa porossa työskentelevä Antti Tuononen voitti maittavalla ja tasapainoisella menulla. Sommelierien kilpailussa voitokkaan suorituksen teki Markku Niemi, joka työskentelee Ravintola Murussa Helsingissä. Tuononen lähtee edustamaan Suomea kan-sainvälisiin Nuorten kokkien kilpailuihin Berliiniin ja Niemi jatkaa kansainvälisiin Nuorten sommelierien kilpailuihin Etelä-Afrikkaan. Molemmat kansainväliset kilpailut järjestetään syyskuussa
Kokkien kilpailussa tehtävänä oli valmistaa alkuruoka siiasta, pääruoka Ankasta ja jälkiruoka suklaasta sekä vadelmista. Ruoka-aineiden paljastamisen jälkeen kilpailijoilla oli 30 minuuttia aikaa suunnitella menu. Menun luovutuksen jälkeen kilpailijoilla oli kolme tuntia aikaa valmistaa ateriat. Tuomaristo arvioi kilpailijoita keittiötyöskentelyn lisäksi annosten maun, ulkonäön, omaperäisyyden perustella. Kilpailun päätuomarin, Conseiller culinaren Martti Lehtisen mukaan kilpailu oli varsin kovatasoinen. ”Kilpailijoiden hajonta oli suhteellinen pieni, mutta voitta ratkesi selkeällä piste-erolla. Voittajan annokset olivat asettelultaan ja väritasapainoltaan onnistuneet ja maultaan erinomaiset”, Lehtinen totesi. Nuorten kokkien kilpailussa toiseksi tuli Lahtelaisessa Ravintola Rouxissa työskentelevä Kozeen Shivan ja kolmanneksi Iida-Maria Moilanen, joka on töissä Ravintola Näsinneulasta Tampereelta.
Nuorten viiniammattilaisten kilpailussa voittaja ratkesi kuuden osakilpailun suoritusten perusteella. Kilpailu alkoi teoriakokeella ja jatkui sokkotastingilla, jossa tuli tunnistaa viinin eri ominaisuuksia. Osakilpailuihin kuului myös kuohuviinipullon avaaminen shampanjamiekalla, punaviinin dekantoiminen sakan erottamiseksi, menusuunnittelu sekä alkoholin tunnistaminen maistamatta. Voittaja Markku Niemi oli vahva jokaisessa osa-alueessa, mutta kilpailu oli varsin tiukka toiseksi tulleen, Ravintola Smörissä työskentelevän Arttu Sademaan kanssa.”Kokonaisuudessaan tuloksissa oli kilpailijoiden välillä jonkin verran hajontaa” kertoi kilpailun päätuomari, Echanson Loretta Pietilä. ”Kirjallisen kokeiden osuus osoittautui yllättävän haastavaksi, mutta palvelutilanteita mittaavista osa-alueista kaikki kilpailijat suoriutuivat mallikkaasti, Pietilä kertaa.
Kilpailut ovat suomen merkittävimmän kansainvälisen gastronomisen järjestön, Chaîne des Rôtisseurs, järjestämiä. Kilpailujen tavoitteena on rohkaista nuoria ammattilaisia ja antaa heille mahdollisuus kehittää taitojaan. Nuorten kokkien kilpailu pyrkii ylläpitämään ja vaalimaan kansallisen keittiön perinteitä. Nuori sommelier kilpailu pyrkii vastaavasti edistämään nautintoa, tietoa ja ymmärrystä viineistä ja jaloista juomista. Kilpailuihin osallistui kahdeksan nuorta kokkia ja seitsemän nuorta sommelieria.
Kuvia kilpailusta on nähtävillä sähköisesti täältä. Halutut kuvat voidaan toimittaa täysikokoisena sähköpostitse.
Lisätietoja:
Nuorten kokkien kilpailu
Martti Lehtinen
Conseiller culinare
puh. 040-5040863
Nuori sommelier kilpailu
Loretta Pietilä
Echanson
Puh. 040–5575833
Lehdistön yhteyshenkilö
Johanna Hornborg
Chargée de Presse
Puh. 044-5451262