Nuoret kokit
Jeunes Chefs Rôtisseurs competition
Nuorten kokkien arvostettu kansainvälinen Maailmanmestaruus-kilpailu on järjestetty vuodesta 1977. Kansainvälisissä kilpailuissa kisaa kunkin maan parhaimmat kokit, jotka ovat voittaneet ensin oman kansallisen kilpailun samana vuonna.
2024
SM-kilpailu käydään lauantaina 20.1.2024 Jyväskylässä. Kansallisiin kilpailuihin otetaan maksimissaan 11 kilpailjaa. Kilpailuissa jokainen osallistuja saa Jeunes Chefs Rôtisseurs-mitalit sekä jaetaan sijat I, II ja III. Kaikille kilpailijoille annetaan myös diplomit.
Ovet avataan klo 07.30 ja kilpailijanumerot arvotaan klo 08.15. Ensimmäinen kilpailija aloittaa klo 9.00, hän toimittaa alkuruoan klo 12.00, pääruoan klo 12.15 ja jälkiruoan klo 12.30.
SM-kilpailut
Nuorten kokkien kilpailu mahdollistaa nuorille kartuttaa kokemustaan ja saada mahdollisuuden osoittaa taitojaan. Kunkin maan kansallisen kilpailun tavoitteena on vaalia ja ylläpitää kansallisen keittiön arvostusta ja perinnettä. Kansalliseen kilpailuun voi osallistua alle 27-vuotias keittiöammattilainen. Kilpailijoiden tulee olla Suomen kansalaisia ja heidän on oltava kokoaikaisessa työsuhteessa työnantajiin tai esihenkilönä on Chaîne des Rôtisseurs-järjestössä Maitre- tai Chef Rôtisseur -arvoinen jäsen.
SM-kilpailu kilpailu käydään tammikuussa. Ennen kansallista pääkilpailua eri alueiden voutikunnat järjestävät aluekarsinnat. Karsintoihin pääsee mukaan ottamalla yhteyttä oman voutikunnan Vice-Conseiller Culinaireen, jolta saa lisätietoa myös kilpailuista.
SM-kilpailu käydään vuosittain tammikuussa ja aluekarsintakilpailut järjestetään edellisen vuoden marras- ja joulukuussa. Kansallisen kilpailun voittaja edustaa Suomea MM-kilpailuissa. Kilpailuun liittyy seuraava rajoitus: Osallistuja ei saa olla osallistunut aiemmin kansainvälisiin Nuorten kokkien kilpailuihin. Hän ei saa olla aiemmin osallistunut kansallisiin kilpailuihin kahta kertaa enempää. Hän ei saa olla osallistunut alueellisiin kilpailuihin kolmea kertaa enempää.
Kilpailun kulku
Kilpailussa kukin kilpailija saa numerojärjestyksessä Black box- raaka-ainekorin, jonka pohjalta ja listaan merkityistä yhteisistä saatavilla olevista raaka-aineista kilpailija suunnittelee menun.
Korin saatuan kilpailijalla on puoli tuntia aikaa suunnitella kilpailumenunsa. Korin raaka-aineista tulee suunnitella ja toteuttaa oma menunsa neljälle (4) ruokailijalle, sisältäen alku-, pää- ja jälkiruoan. Tuomaristo tutustuu kilpailukorin sisältöön ennen kilpailua.
- kilpailijan tulee laatia kolmen ruokalajin à la Carte - tyyppinen menu ja työsuunnitelma raaka-ainekorin pohjalta.
- menu luovutetaan valvojalle ennen keittiöön menoa, minkä jälkeen kilpailijoilla on kolme tuntia aikaa valmistaa ruokalajit.
ALKURUOKA
Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:
- pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
- annos tulee nostaa esille lämpimänä.
- annoksessa tulee olla kaksi (2) selkeää lisäkettä.
- muut korin raaka-aineet vapaasti käytettävissä.
PÄÄRUOKA
Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:
- pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
- annoksessa pitää olla vähintään yksi (1) kastike, yksi (1) tärkkelyspitoinen päälisäke ja kaksi (2) muuta selkeää lisäkettä
- muut korin raaka-aineet vapaavalintaisia
JÄLKIRUOKA
Pääraaka-aineet ja muut pakolliset osa-alueet:
- pakolliset pääraaka-aineet määritellään vuosittain
- annoksessa tulee olla vähintään kolme (3) komponenttia, joista yhden tulee olla leivonnainen
- muut korin raaka-aineet vapaavalintaisia
Kansainvälisistä kilpailuista lisätietoa täältä.
Vuoden nuori kokki SM-voittajat ja MM-kilpailupaikat
2024 Tatu Ollila kilpailut käydään Budapest/Unkari
2023 Saku Karstila, Jyväskylä / Istanbul
2022 Otto Hietamies, Helsinki / Mexico City
2021 Vilja Valliranta, Turku / Paris
2020 Valtteri Paltamaa, Jyväskylä
2019 Niko Tähti, Helsinki
2018 Emmiina Lehtonen, Tampere
2017 Sanna Rahkonen, Oulu
2016 Atte Lassila, Oulu
2015 Laura Virolainen, Turku