Tampereen voutikunnan historia

Tampereen ensimmäinen vouti Risto Eerola pitämässä kiitospuhetta blini-illassa.

Tampereella Rôtisseur-toiminta alkoi melkein heti järjestön rantauduttua Suomeen jo 1960-luvun puolivälissä Maître Rôtisseur Juhani Linkosuon aktiivisella panoksella. Toiminta olikin vilkasta, vaikka tamperelaisilla ei vielä varsinaista omaa voutikuntaa ollutkaan. Tampere sai ensimmäisen voutinsa Tampereen kapitulissa 1968, kun Risto Eerola installoitiin arvolla Bailli Régional. Risto Eerola toimikin voutina aina vuoteen 2000, jolloin pitkäaikainen Vice-Chancelier Rolf Alander otti voudin tehtävät vastaan. Sairauden vuoksi hänen voutikautensa jäi kuitenkin lyhyeksi ja kolmas Bailli Régional Ilkka Säteri installoitiin tehtäväänsä Vaasan kapitulissa 16.8.2003. Ilkka toimi voutina vuoden 2013 loppuun ja siirsi viestikapulan seuraavaksi Mikko Reinikalle, joka oli työskennellyt Ilkan varavoutina seitsemän vuoden ajan. Mikko installoitiin voudiksi 9. marraskuuta 2013 Helsingissä. Vuoden 2014 alusta Tampereen voutikunnasta tuli myös virallisesti rekisteröity yhdistys – Tampereen Paistinkääntäjät ry.

Tampereella 380 jäsentä

Tampereen Paistinkääntäjät ry on jäsenmäärältään Suomen toiseksi suurin voutikunta Helsingin jälkeen. Voutikunnassa oli vuoden 2018 lopussa noin 380 jäsentä, joista ammattilaisia noin puolet. Uusia gastronomian harrastajia ja ammattilaisia otetaan mielellään jäseniksi, jos ovat valmiita olemaan aktiivisesti mukana toiminnassa.

Rolf Alander toimi toisena Tampereen voutina 2000 - 2003. Kolmantena voutina Ilkka Säteri toimi vuoden 2013 loppuun.

Rolf Alander voutina 2000 - 2003
Ilkka Säteri voutina 2003 - 2013
Keskustorilla 500 kokkitakkista avasi ensimmäisen Tamperrada-juhlan 23. elokuuta 2013.
Alkulähteillä: kokkausworkshop Basque Culinary Centerissä San Sebastianissa 18.1.2014.

Kansainvälinen Aregala-workshoptapahtuma ensimmäistä kertaa Suomessa

AREGALA-tapahtuman päätösillallinen nautittiin Tampereen Kauppahallissa 4.10.2014. Lähes 40 kansainvälistä huippukokkia 16 eri maasta tarjosivat 16 herkkuannosta oman kulttuurinsa perintein viimeisteltynä.  Autenttisia herkkuja keittiömestareiden omista kotimaista. Tampereen Paistinkääntäjät ry on Aregalan yhteistyökumppani Suomessa.

Presidentti Kekkonen tapaamassa Jussi Linkosuota, joka käynnisti rotissööritoiminnan Tampereella 1960-luvulla.

Tampereen Vuoden Nuori Kokki -kilpailujen voittajia

- - - -

2019 Emmi Latvanne

2018 Emmiina Lehtonen

2017 Teemu Ovaska

2016 Kim Slotte

2015 Lauri Urkko

2012 Iida Moilanen

2010 Lasse Haapaniemi

2009 Jarmo Kajander

2008 Reino Sarka

2007 Anu Antila

2006 Mikko Kautto

2005 Arto Rastas

 

Mikko Reinikka voutina vuoden 2014 alusta.
Histrorian ensimmäinen kilpipäivä 25. syyskuuta 2014 ja Tampere-talolle luovutetaan kilpi.
Joka lokakuu on nautittu vuodesta 2011 lähtien Pirkanmaan Keittiömestareiden taidonnäytteitä sadonkorjuujuhlassa. Yhteistyö järjestöjen kesken on aktiivista.