Gastronominen sanasto
Gastronimian monipuolinen termistö juontuu ranskan kielestä, ja eri termien merkitys saattaa etenkin kieltä taitamattomalle tuottaa joskus päänvaivaa. Tälle sivulle on koottu kattavasti gastronomista sanastoa helpottamaan perehtymistä monipuoliseen ruokakulttuuriin. Kirjainta klikkaamalla pääset suoraan haluamaasi aakkoselliseen kohtaan sanastossa.
A B C D E F G H J K L M N O P Q R S T U W V Z
A
Agneau /anjo’/, karitsa, karitsan liha
Ail /eil/, valkosipuli
A la broche /alabro’s/ Vartaassa paistettu tai pariloitu
A la carte / alaka’rt/ , listan mukaan (annokset jotka valmistetaan tilauksen mukaan)
A la daube /alado’b/, liha-, kala- tai kasvishyytelö
Allumettes /alyme’t /, tulitikun paksuisiksi suikaleiksi leikattuja kasviksia. Vrt. pommes de terre alumettes
Amande/ amā’nd/, manteli
Américaine / amerike’n/, (kala) hummerikastikkeen kera; (lintu) pariloituna pienten murtopapujen, herkkusienien, tomaattien ja pekonin kanssa. Vrt. Homard à l’américaine.
Anchois / anšua’/, anjovis
Andalouse /andalû’z /, (kala) keitetty, ruskistetun voin, risoton ja tomaattien kanssa
Aneth / ane’t /, tilli
Anglaise / anglē’z /, (liha) keitettyjen porkkanoiden, perunoitten ja kaalin kanssa.
Anguille / angi’j /, ankerias
Apéritif / aperiti’f /, ruokahalua kiihottava juoma, ruokaryyppy
Armoricaine / armorike’n /,johtuu bretagnesta, jonka kelttiläinen nimi on armor ks. Homarda l’américaine
Artichaut / artišo’/, latva-artisokka
Asperge /aspe’rž /,parsa
Aubergine / oberži’n /, munakoiso (kasvis)
Au four / ofū’r /, uunissa paistettu
Au naturel / onatyre’l /, raakana tai keitettynä sellaisenaan tarjottu ruoka-aine, esim. hedelmät, marjat, kasvikset tai ruokalaji, esim. munakas, keitetty parsa
Avocado / avokā’do /, päärynää muistuttava hedelmä; syödään sellaisenaan (naturel) tai tarjotaan alkuruokana täytettynä esim. äyriäis- tai tomaattisalaatilla.
B
Bacon /beikön /, pekoni, vähäsuolattu, savustettu sian kylkisilava (siansivu)
Bavarois / bavarua’/, mantelimaitovanukas maustettuna liköörillä tai rommilla.
Béarnaise / bearnē’z /, ks. Sauce bèarnaise
Bécasse / beka’s /, lehtokurppa
Bécassine / bekasi’n /, taivaanvuohi
Bécassine sur croûton / bekasi’n syr krutō’n / , taivaanvuohta paahdetulla leivällä
Béchamel / bešame’l /, ks. Sauce bèchamel
Beignet / benje’/, rasvassa keitetty leivonnainen tai hedelmä (jälkiruoka)
Belle Hélène /bellelē’n /, (jälkiruoka) suklaakastikkeen kanssa
Bercy / bersi’/, (kala) valkoviinikastikkeen ja persiljan kanssa; (muna) paistetun prinssimakkaran ja tomaattikastikkeen kanssa
Beurre / bö’r/, voi,
-battu /baty’/, hierottu voi
-Bercy/ bersi’/, persiljavoi ytimen kanssa
-Colbert / kolbē’r /, persiljavoi paistosliemen kanssa
-d’ail / deil /, valkosipulivoi
-d’anchois / dānšua'/, anjovisvoi
-fondu / fōndy/, voisula
-maître d’hôtel / mētrdote’l /, persiljavoi
-manié / manie’/, kylmä voisuuruus, notkea voi- ja vehnäjauhoseos
-marchand de vins / marša’n dö vä’n/, punaviinivoi
-noir / nuā’r /, tumma ruskistettu voi
-noisette / nuazet’ /, vähän ruskistettu voi
Biscuits, biskvit,/biskyi’ /, hyvin mantelipitoinen pikkuleipä
Bisque / bisk/, suurustettu hieno äyriäiskeitto
Blancheerata /blanšeerata/, panna ruoka-aine tulelle kylmään veteen ja keittää sitä 5 min. (esim. kateenkorva) Keitinvesi heitetään pois.
Blanc-manger /blānmānže /, kermahyytelö
Blend / blend /, (säilykkeet) sekoitus
Boeuf / böf /, häränliha
Boeuf à la mode / böf alamo’d/, haudutettu häränpaisti, muotipaisti
Boisson / buassō’n /, juoma
Bonne femme / bomfa’m/, (keitto) perunoista kasviksista ja pekonista.
Booli / suuresta maljasta tarjottu kylmä juoma. Valmistettu viinistä, mehusta ja vedestä. Joukossa useita hedelmäviipaleita tai marjoja
Borštš / borssi , punajuurikeitto venäl. erikoisuus.
Bouchée / buše’/,voitaikina- tai paistotaikinaleivonnainen, joka tarjotaan täytettynä jollakin muhennoksella
Bouillabaisse / bujabe’s /, provencelainen kalakeitto, marseillelainen erikoisuus
Bouilli / buji’/ keitetty
Bouquet /buke’/ , haihtuva hieno aromi (juomat)
Bouquet garni / bukegarni’/, nippu persiljanoksia, laakerinlehtiä ja timjamia, jotka sidotaan yhteen ja käytetään esim. höystöjen mausteena.
Brie /bri /, hieno ranskalainen pehmeä juusto
Brioche / brio’ś /, pikku vuoassa kypsennetty wienertaikinaleivonnainen
Brochet / broše' / hauki
Brunoise / brynuā'z / erikoisen pieniksi kuutioiksi leikatut pienet kasvikset
Butterfly/ batöflai / lihan tai keittojen kanssa tarjottavia makaronirusetteja
C
Café au lait / cafeole’/, maitokahvi
Café-crème / kafekrē’m/, kermakahvi
Café noir / kafenuā’r /, musta kahvi, ilman kermaa
Camembert/ kamambē´r/, valkohomeinen, ranskalainen jälkiruokajuusto; pehmeä, miedonmakuinen
Canapé/ kanape´/, pieniä koristeltuja voileipiä (alkupaloja)
Canard/ kanā´r/, ankka
Caneton/ kantō´n/, ankanpoikanen
Cardinal/ kardina´l/, (kala) hummerin ja tryffelin kanssa- cardinal-kastike
Carême/ karē´m/, (liha) perunakuorukoitten ja kinkulla täytettyjen oliivien kanssa- madeirakastike
Carottes/ karo´t/, porkkanat
Carré/ kare´/, ks. Karee
Cerises/sörl´z/, kirsikat
Cervelle/ serve´l/, aivot
Champignons/ šampinjō´n/, herkkusienet
Chantilly/ sāntiji´/, kuohukerman kanssa
Chapon/ šapo´n/, kapuuni= syöttökukko
Chapon fin/ šaponfā´n/, tuoreet marjat
Charlotte/ šarlo´t/, vanukas, joka on päällystetty kääretortun viipaleilla
Chasseur/ šasō´r/, (lintu tai liha) sienikastikkeen kanssa
Châteaubriand/ šatobriā´n/, paksuhkoina viipaleina paistettu tai pariloitu härän sisäfilee
Châtelaine/ šatle´n/, (kala tai liha) paistettujen perunapallojen, laserattujen kastanjoitten, sipulisoseella täytettyjen latva-artisokanpohjien kanssa- madeirakastike. Vrt. crème châtelaine
Chaud/ šō/, lämmin
Chaud- froid/ šofrua´/, kylmää paistettua lintua tai muuta hienoa lihaa päällystettynä paksulla kastikkeella ja laseerattuna paistoliemestä valmistetulla hyytelöllä
Cheddar/ tšedö/, täyteläisen, hiukan hapahkon makuinen alkuaan englantilainen kovajuusto
Chester/ tšestö/, englantilainen, rasvainen, voimakas juusto, jota pääasiallisesti käytetään ruoanvalmistuksessa
Chevreuil/ ševrō´j/, metsäkauris
Chiffonade/ šifona´d/, hienoiksi suikaleiksi leikattu lehtisalaatti
Chipolata/ tšipolā´ta/, sianlihahöystö, jossa on sipulia; pienet makkarat
Choice/ tšois/, valikoima (hedelmäsäilykkeitten laatumerkintä), ensiluokkainen, paras
Choron-kastike/ šorō´n-/, ks. Sauce Choron
Chou (chou blanc)/ šu (šu blā´n) /, valkokaali
Chou-fleur/ šuflō´r/, kukkakaali
Ciboule/sibu´l/, ruohosipuli
Citrolat/sitrola´/, sitrolaatti, salaattikastike, sekoitettu joko sitruunamehusta ja öljystä tai vedestä tai sitruunamehusta sekä öljystä ja kermasta
Clam chowder/ kläm tšaudö/, amerikkalinen simpukkakeitto
Clear/ kliö/, kirkas
Club sandwich/ klab sän(d)uitš/, paahdetut voileivät, joiden välissä on majoneesia, kylmää kananpoikaa tai muuta lihaa, tomaattia ja lehtisalaattia
Cobbel/ koböl/, cobbier, amer. Virvoitusjuoma; sisältää viiniä, sokeria, jäätä, sitruunavettä. Tarjotaan korkeista laseista
Cocktail/ kokteil/, ”kukonpyrstö”, kimara, kylmä juomasekoitus erilaisista tuoremehuista tai alkoholeista. Tarjotaan pienistä laseista
Colbert-voi /kolbē’r-/ ks. Beurre Colbert
Compote /kompo’t/ = kompotti = hilloke
Concombre /konkō’mbr/ kurkku
Consommé /konsome’/ voimakas, kirkas lihaliemi
Consommé à la Célestine /alaselesti’n/ lihaliemi pannukakkusuikaleitten kanssa
Consommé à la Colbert /alakolbē’r/ kirkas lihaliemi tuoreitten kasvisten ja hyydytettyjen munien kanssa
Consommé à la jardinière /alažardiniē’r/ kirkas lihaliemi kasvisten kanssa
Consommé à la julienne /alažylie’n/ , lihaliemi hienoiksi leikattujen kasvisten kanssa
Consommé à la princesse /alapränse’s/ lihaliemi parsan ja vihreitten herneiden kanssa
Consommé à la Royale /alaruaja’l/ kirkas lihaliemi munahyydykkeen kanssa
Consommé à l’Italienne /alitalie’n/ kirkas lihaliemi vermisellien kanssa
Consommé aux quatre filets /okatröfile’/ kirkas lihaliemi kielen, tryffelin, porkkanan ja herkkusienten kanssa
Consommé aux trois filets /otruafile’/ kuten yllä, mutta ilman porkkanaa
Consommé Mimosa /mimoza’/ kirkas lihaliemi puserretun keltuaisen kannsa
Consommé printanier /präntanie’/ kirkas kevätkeitto (nuorten kasvisten kanssa)
Coq de bruyère /kokdöbryjē’r/ metso
Coq des bois /kokdebua’/ teeri
Coquille de turbot /kokijdötyrbo’/ gratinoitua piikkikampelaa näkin kuoressa
Corned beef /kōndbif/ vähän suolattua, säilöttyä häränlihaa
Corn flakes /kōnfleiks/ maissihiutaleita
Côtelette /kotle’t/ kotletti, kyljys
Coupe /kup/ annosjälkiruoka, malja
Courgette /kuržet/ ks. Zucchini
Crabe /krab/ taskurapu
Crème /krēm/ kerma: paljon kermaa sisältävä suurustettu keitto
Créme Chantilly /šāntiji’/ vatkattu kerma: hieno jälkiruokajuusto
Crème Châtelaine /šatle’n/ herkkusienisosekeitto
Crème fouettée /fuete’/ vatkattu kerma
Créole /kreo’l/ (kala) hienonnettujen tomaattien, sipulin ja herkkusienien kanssa
Crêpe /krep/ pannukakku, ohut; myös pieni täytetty jälkiruokapannukakku tai suuri muhennoksella täytetty ja gratinoitu pannukakku
Crêpes aux crevettes /kreps ō kreve’t/ pienet, katkaravuilla, tillillä, ja hollandaisekastikkeella täytetyt gratinoidut pannukakut
Crêpes romaines /krep rome’n/ pienet, savulohi-, muna- ja sipulimuhennostäyteiset, gratinoidut pannukakut
Crevettes /kreve’t/ katkaravut
Croissant /kruassā’n/ puolikuun muotoinen leivonnainen. Tarjotaan Ranskassa usein aamukahvilla.
Croque-monsieur /krokmösjö’/ juustolla, kinkulla täytetty kaksinkertainen paistettu tai gratinoitu voileipä
Croquette /kroke’t/ kroketti, kuorukka
Croustade /krusta’d/ krustadi, kuoriainen
Croûtons /krutō’n/ rasvassa keitetyt tai paistetut leipäviipaleet (krutonki)
Cru /kry/ raaka; viineistä puheen ollen = edellisen vuoden satoa
Crustacés /krystase’/ äyriäiset
Cup /kap/ engl. Tilavuusmitta = 2½ dl
Curry /karri/ monen voimakkaan mausteen hienonnettu yhdistelmä. Intialaista alkuperää.
D
Dattes /dat/ taatelit
Daube /dob/ silavoitua häränlihaa, marinoitu punaviinissä ja konjakissa sekä paistettua (tai pariloitua) pekonia ja mausteita
Déjeuner /dežöne’/ aamiainen
Demi–deuil /dömidö’j/ tryffeleillä silavoitu valkoinen liha, lyonilainen erikoisuus
Dessert /desä’r/ jälkiruoka
Dinde /dänd/ dindon, kalkkuna
Dindonneuau /dändono/ nuori kalkkuna
Dîner /dine’/ päivällinen
Doria /dōria/ (kala) kurkun kanssa valkoviinikastikkeessa; (liha) perunalohkojen kanssa, kurkku ruskeassa kastikkeessa
Dressing /dresing/ salaatinkastike, usein vinaigrettetyyppinen
Drink /drink/ alkoholia sisältävä tai alkoholiton juoma
Dubarry /dybari'/ (liha) gratinoidun kukkakaalin kanssa
Duchesse /dyše’s/ (liha) pursotetun, hienon perunasoseen kanssa – madeirakastikkeesa
E
Eau frappée /ō frape’/ jäävesi
Eau minérale /ō minera’l/ kivennäisvesi
Eau rougie /ō ruži’/ vedellä sekoitettu punaviini
Eclair /eklē’r/ tuulihattuleivonnainen
Ecrevisses /ekrövi’s/ ravut
Edam/ hollantilainen kovajuusto maultaan goudajuustoa muistuttava
Emmental /emöntāl/ sveitsiläinen kovajuusto, pyöreäkoloinen
En cocotte /ān koko’t/ uuninkestävässä vuoassa tai pienessä padassa
En croûte /ān kru’t/ taikinoitu (leivottu taikinan sisään)
Entrecôte /āntrökō’t/ pala härän ulkofileetä
Entrée /āntre’/ alkuruoka, joka tarjotaan välittömästi ennen pääruokalajia
Entremets /āntröme’/ väliruoka
Epigrammes /epigra’m/ paneerattu ja rasvassa paistettu keitetty liha; ravintola ruokalistoilla keitetty painon alla pidetty luuton lampaan rinta, joka on leikattu kolmiopalasiin, paneerattu ja paistettu. Tarjotaan paistetun lampaan kanssa annoksina.
Epinards /epinā’r/ pinaatti
Escalope /eskalo’p/ ohut lihaviipale, leike
Escalope panée /-pane’/ wienerleike
Escargot /eskargo’/ etana
Espagnole / espanjo’l/ (liha) laserrettujen pikkusipulien kanssa – ruskea kastike
Essence / esā’ns/ esanssi, tuoksu – ja aromiuute ja –tisle (esim. hedelmäesanssi)
Extra fins / ekstra fän/ (säilykkeet/ tarkoittaa hyvin pieniä)
Extrait / ekstre’/ esktrakti, tiiviste tai mehuste
F
Faisan / fösā’n/ fasaani
Fansy / fänsi / (laatumerkintä hedelmäsäilykkeissä) ensiluokkainen
Farci / farsi’/ täytetty, silavoitu
Fenouil / fönu’j / fenkoli
Figue / fig / viikuna
Filet / file’ / filee, selkäliha
Filet á la Oscar / alaoska’r/ viipaleina paistettu vasikan filee béarnaisekastikkeen > choronkastikkeen, hummerin ja parsan kanssa
Filet Provençale / provānsa’l / kokonaisena paistettu häränfilee valkosipulivoin ja raakana paistettujen perunoitten kanssa
Fileoida leikata kala selkäruotoa myöten kahdeksi fileeksi
Filets de sole Marguery / filedösolmargöri’, valkoviinikastikkeessa keitetyt merianturafileet koristetaan katkaravuilla ja simpukoilla ja gratinoidaan
Fines herbes / finze’rb / maustevihannessilppu
Finocchio /fino’kkio / fenkoli
Fins / fän / (säilykkeissä) pieniä
Flambé / flambe’ / palava
Flamber / flambe’ / flambeerata, liekittää
Flan de crème / flāndökre’m / kermaleivos
Flan parisien / parisiä’n / omenakakku
Flarne / flarn / leivonnainen, voitaikinapohja hedelmillä koristettu
Flétan / fletā’n / Ruijan pallas
Fleuron / flörō’n / murotaikinasta valmistettu puolikuu
Florentine / florānti’n / esim. keitetyt kalafileet tai munat, paistetut tai hiillostetut vasikanfileet pinaatissa
Foie / fua’ / maksa
Fond / fōn / voimakas paisto- tai keitinliemi, kasvisten kanssa keitetyistä ruskistetuista tai kiehautetuista luista, linnun perkeistä tai kalan luista
Fondant / fōndā’n / keitetty sokerivesikuorrutus, sokerista, vedestä ja glukoosista. Keitetään ja sitten vatkataan, kunnes se on paksua valkoista massaa. Käytetään myös makeisten täytteenä.
Fond Blanc / fōnblā’n / vaalea liemi
Fond Brun / fōnbrö’n / tumma liemi
Fond de gibier / fōndžibie / metsänriistasta keitetty liemi
Fond de poisson / fōndpuassö’n / kalasta keitetty liemi
Fond de volaille / fōndvola’j/ lintuliemi
Fondu / fōndy / sulatettu
Fondue / fōndy’ / sveitsiläinen juustoruoka, viinin, oluen ja juuston sekoitus
Forestière / forestiē’r / (kala tai liha) korvasieni- tai kantarellimuhennoksen kanssa
Four / fūr / uuni (vrt. Petits-fours)
Frais (fraiche) / frē, freš / tuore, nuori
Fraises / frēz / puutarhamansikat
Fraises des bois / frēzdöbua / metsämansikat
Framboise / frambuā’z / vadelma
Frappé / frape’ / jääkylmä, jäähdytetty
Fricadelle / frikade’l / frigadelli, pieni keitetty liha- tai kalamurekekokkare
Fricandeau de cerf / frikandodsē’r / silavoitu hirvenpaisti
-de veau / d vō’ / silavoitu vasikanpaisti
Fricassée / frikase’/ viilokki
Friture / frity’r / rasvassa keitettyä
Frituretaikina, frityyritaikina, seos, johon kastetaan rasvassa keitettävät
Froid / frua’/ kylmä
Fromage / fromā’ž / juusto; liivakolla hyydytetty jälkiruoka
Fruit(s) / fryi’ / hedelmä(t)
Fumé / fyme’ / savustettu
G
Gâteau / gato’ / leivos, torttu
Gaufrettes / gofre’t / jäätelön kanssa syötävät pienet vohvelit vrt. pommes de terres gaufrettes
Gelée /žöle’ / hyytelö
Gelinotte / žölino’t / pyy
Gervais / žörvo’/ mieto, mutta täyteläisen makuinen pehmeä juusto, muistuttaa hapankermaa
Gervais-voi aromivoi joka on valmistettu gervaisjuustosta, maustettu sipulilla ja paprikalla
Gibier / žibie’ / metsänriista, riista
Gibier à plumes / zibieaply’m / riistalinnut
Glace / glas / jäätelö
Glace de viande / glasdöviān’nd / lihamehu ts. voimakas kokoonkeitetty liemi
Gloucester sauce / glostösōs / voimakas mausteinen majoneesi
Gloucose / glykō’z / glukoosi, rypälesokeri (käytetään esim. fondant-kuorrutuksessa)
Gnocchi / gnokki / italialainen ruokalaji kahden cm:n pituisia vedessä keitettyjä taikinan palasia ; pyöreitä mannaryynikakkuja tarjotaan gratinoituina
Gorgonzola / gorgontsō’la / sinihomeinen pehmeä melko miedonmakuinen italialainen juusto
Gouda / haudā / mieto pyöreäkoloinen kova juusto
Goûlache / gula’š / lihamuhennos oikeastaan unkarilainen paprikalla maustettu lihamuhennos
Gras / gra / rasva
Gratin / gratä’n / gratiini, uunissa tai salamanterissa äkkiä ruskeutettu ruoka
Gratinoida ruskeuttaa ruoka-aine nopeasti uunissa tai salamanterissa
Grenouille / grönu’j / sammakko
Griljeerata keitetyn levitetyn lihan nopea ruskistaminen
Gruyère / gryjā’r / kova miedonmakuinen juusto
H
Hachis / aši’ / liha-, lintu- tai riistahakkelus (muhennos)
Haricots / ariko`/ , pavut
Haricots verts /arikovē`r /, pienet vihreät pavut
Herring / hering/ , silli
Hollandaise /olāndē`z/, ks. Sauce hollandaise
Homard / omā`r/, hummeri
Homard à l`américaine / omāralamerike`n/, (ks. armoricaine), hieno, spaghetin tai riisin kanssa tarjottava lämmin hummeri -ja herkkusieniruoka
Homard parisienne / omārparizie`n/, hyytelöity, kasvissalaatilla, hummerilla ja herkkusienillä täytetty, kylmä hummeri
Homburg / hombög/ , (kala) katkaravuilla koristettu juuston kanssa gratinoitu kala
Hongroise / ongruā`z/ , (liha) tuoreella punapaprikalla täytetty kaalipaprikakastike
Hors d’œuvre / ōrdō`vr/, voileipäruokia, kylmiä tai lämpimiä; voileipäpöytä
Hotch-potch / hotšpotš/, lampaanlihasta ja kasviksista valmistettu keitto. Skotl. Kansallisruoka
Hot dog /hotdog/, paistostaikinan sisään leivottu makkara; sämpylän sisään pantu makkara
Huile d’olive / yildoli`v/, oliiviöljy
Huître / yitr/, osteri
J
Jam /džäm/ , (engl.), hillo, marmeladi
Jambon /zāmbō`n/, kinkku
Jambon cuit /kyi`/, keittokinkku
Jardiniére /žardiniē`r/, (liha) sekakasvisten kanssa tarjottuna
Juice /džūs/, tuoremehu marjoista tai hedelmistä (must)
Julienne / žylie`n/, tulitikunohuiksi suikaleiksi leikatut kasvikset
Jus /žy/, paistoliemi (sky)
Jus brun /žybrö`n/, lihan paistoliemi
K
Kandeerata, kuorruttaa esim. hedelmiä karamelliasteelle keitetyssä sokeriliemessä
Kapuuni, syöttökukko
Karee, sianselkäpaisti
Kassier, savustettu porsaanniska
Kirschwasser /kiršvarör/, saksalainen, pienistä mustista kirsikoista valmistettu vaalea likööri
Kompotti, ks. compote
Kondensoida, väkevöittää, tiivistää haihduttamalla
Kristyyri, pölysokerista ja valkuaisesta vatkattu kuorrutus (koristekuorrutus)
Kroketti, ks. croquette
Krustadi, ks. croustade
Krutonki, ks. croûtons
Kvark, maitorahka
L
Lait /lē/, maito
Laitue /lēty`/, lehtisalaatti
Langouste /lāngu`st/, langusti, hummerinsukuinen äyriäinen
Langue /lāng/, kieli
Lard/lär/, silava
Lebkuchen/lēbkühhen/, sisältä pehmeitä, suuria vanhanaikaisia piparkakkuja, Nürnbergiläinen erikoisuus
Légume /legy`m/, legymi, kasvis
Lémon, sitruuna
Lièvre/liē`vr/, jänis
Linssi, kuivattuja virvilän siemeniä tai nuorina kuivattuja sokeriherneitä; sydämenmuotoinen taikinaleivonnainen täytettynä vaniljakiisselillä
Lunch /lantš/, lounas
Lyonnaise /lionnēz/, (liha)latva-artisokan pohjien, paistettujen perunapallojen ja täytettyjen sipulien kanssa; (muna), munavuoka tai munakas paistetun sipulin kanssa
M
Macédoine de fruits/ maseduandöfryl`/sekahedelmät
Macédoine de légumes/maseduandölegy`m/, sekakasvikset
Madrilène /madrilē`n/, sellerinmakuinen, voimakas lihaliemi tomaattien kanssa
Marengo, kananpoika-,vasikka-tai lammasla tomaattien, sipulin, sienien ja rasvassa paistettujen munien kanssa
Marenki, valkuaisvaahdosta ja sokerista valmistettu seos taileivonnainen
Marguery /margöri`/, ks.Filets de sole Marguery
Marinadi /marinadi`/, höysteliemi, hapanimeläliemi(maustettu)
Marinière/mariniē`r/, (kala)simpukoitten ja bercy-kastikkeen kanssa
Marinoida, panna ruoka-aine marinadiin
Marmite/marmi`t/, pata;Petite marmite /pötit/, häränlihasta, kanasta ja kasviksista valmistettu keitto.Tarjotaan pienestä padasta.
Matelote/ matölo't/ eri kalalajeista valmistettu höystö
Mayonnnaise/majonēz/ keltuaisista, etikasta, suolasta ja pippurista valmistettu kylmä kastike Suom.majoneesi
Meat/mīt/, liha
Medium/ mīdiöm/ , keskikypsä
Melba, jäätelö hedelmien ja vadelmakastikkeen kanssa
Mendiants/māndiā`n/, pähkinät
Menthe/ mānt/, minttu
Menu / möny/, ruokalista
Meunière/ möniē`r/, (kala) jauhotettu ja paistettu, sekä tarjotaan ruskistetun voin, persiljan ja sitruunan kanssa
Miel/mie`l/ , hunaja
Mignon-leivos / minjō`n-/, pieni kuorrutettu leivos, 3 pyöreätä murotaikina tai pähkinäkakkua päällekkäin, välissä vaniljakiisseliä ja hilloa
Milanaise /milanē`z/, (spaghetti)joukkoon sekoitettu kielen, herkkusienten ja tryffelin suikaleita sekä tomaattisosetta ja raastettua parmesanjuustoa
Mille-feuille/milfö`j/, tuhatlehtikakku, napolinleivos
Minestrone /minestrō`ne/, kasviskeitto, jossa on silavaa ja spaghettia tai makaronia. Italialainen erikoisuus
Mirabeau/mirabo`/, (liha tai kala)anjovistäytteisten oliivien ja anjovisfileiden kanssa
Mixed/mikst/, sekoitettu
Mixed grill /mikstgril/, pariloitu sekaliha
Mock Turtle /moktötl/, mukailtu kilpikonnakeitto, engl. Erikoisuus
Moules /mul/, simpukat
Mousse /mus/, hieno lintu- tai lihamureke; jäädytetty lälkiruoka
Mousseline /musli`n , siivilävaate; pienissä vuoissa paistettu, kuohkea kala- tai lihamureke
Moutarde /muta`rd/, sinappi
Mouton /mutō`n/, lampaanliha
Moyens /muajä`n/, (säilykkeet) keskikokoisia
Muffins /mafins/, engl., pienissä, sileissä muffinsvuoissa tai paperivuoissa paistetut leivonnaiset
Mûre, kypsä
Mushrooms /mashrums/, herkkusienet
Mussels /masls/, simpukat
Mustard /mastöd/, sinappi
Myrtilles /mirti`j/, mustikat
N
Navarin /navarä`n/, lampaanlihamuhennos (valkosipulilla höystetty)
Nectarine /nektari`n/, pieni persikkaa muistuttava hedelmä
Niçoise /nisuā`z/, valkosipulin, tomaattien, oliivien, sipulin ja öljyn kanssa
Noisette /nuaze`t/, tavallinen pähkinä
Noisettes, pienet paistetut tai pariloidut vasikan- tai lampaanfileeviipaleet
Non-pareille /nōnpare`j/, pienen pienet eriväriset karamellirakeet (kakun koristeet)
Nougat / nuga`/, paahdettu sokeri ja manteli
Nuudeli, kotitekoinen, nauhamainen makaroni
O
Oeufs à la coque /özalako'k/ , pehmeäksi keitetyt munat
Oeufs durs /ödy'r/, kovaksi keitetyt munat
Oeufs Meyerbeer /ömeirbē'r/ , munavuoka ruskistettujen lampaanmunuaisten ja tryffelikastikkeen kanssa
Oeufs pochés /öpoše'/ , upotetut munat, hyydytetyt munat
Oeufs sur le plat /ösyrlöpla'/ , voidellussa vuoassa hyydytetyt munat
Oie /ua/ , hanhi
Oignon / uanjō´n/, sipuli
Oil, öljy
Omelette aux fines herbes /omle'tōfinze'rb/, vihersipulilla maustettu munakas
Omelette naturelle / omle'tnatyre'l/, omeletti, ranskalainen munakas. Paistetaan liedellä
Omelette paysanne / omle'tpeiza'n/, talonpoikaismunakas, joukossa kinkkua tai pekonia, perunaa ja sipulia. Tarjotaan litteänä kuin pannukakku, päällä ruohosipulisillppua
Opéra / opera'/, (kala) parsan, tryffelin ja valkoviinikastikkeen kanssa
Orange /engl. Orindž, ransk. Orā'nž/, appelsiini
Oscar / oska'r/ , ks. Filé à la Oscar
Ounce /auns/, (engl. Painomitta, lyh. oz.) 28,4 g
Ox-tail clair /oksteilklēr/ , kirkas häränhäntäliemi
P
Paella /pae'lja/ , esp. Riisiruoka
Pai /pē/ , useimmiten vuoassa paistettu, täytetty paistos
Pain /pä'n/ , leipä
Pain riche /pä'nriš/ , valkoinen, ranskanleipätaikinasta valmistettu pitkä kapea leipä, patukka
Panaché /panasě'/ , erivärinen tai erilajinen
Panade /pana'd/ , panadi, keitetty seos murekkeitten jatkamista varten ym. tarkoitukseen
Pané /pane'/ , kastettu munassa ja korppujauhoissa eli leivitetty
Paneerattu, ks. ed.
Parfait /parfe'/ , jäädetetty jälkiruoka, jäädyke
Parisienne /parizie'n/ , (liha) perunapallojen ja parsan kanssa. Vrt. Homard parisienne
Parmentier /parmāntjē'/ , (liha) lihaliemessä keitettyjen perunoitten ja persiljan kanssa; (keitto) sipuli- ja perunasosekeitto
Parmesan /parmeza'n/ , italialainen hyvin kova juustolaji. Käytetään eniten raastettuna.
Pasteija, ks. Pâté
Pastöroida, kuumentaa n. 75-82 oC:n lämpötilaan
Pâté /pāt/ , pasteija, piiras
Pâté à chou /pātašu/ , vedestä, voista, jauhoista ja munista keitetty seos = tuulihattutaikina
Pâté de foie /pātedöfua'/ , maksapasteija
Pâté de foie gras (pātedöagra')/ , hanhenmaksapasteija
Pâtisserie /patisri'/ , sokerileivonnaiset, sokerileipomo, sokerileipomotuotteet
Paysanne /peiza`n/, (muna) kinkun, sipulin ja perunan kanssa
Peanut /pīnat/, maapähkinä
Pear /peö/, päärynä
Pêche /pēš/, persikka
Perche /perš/, ahven
Petit déjeuner /pötidezöne`/, varhaisaamiainen
Petite marmite /pötitmarmi`t/, ks. Marmite
Petits-choux /pötišu`/, tuulihattutaikinaleivonnainen
Petits-fours /pötifū`r/, jäätelön kanssa tarjottavat pienet laserretut sokerikakkuleivonnaiset
Petits pains /pötipä`n/, sämpylät
Petits pois /pötipua`/, vihreät herneet
Pickles /piklz/, pikkelsi, voimakas etikkaliemisalaatti
Pigeon /pizō`n/, kyyhkynen
Pikeerata, koristaa kristyyrillä eli valkuaiskoristekuorrutuksella
Pimiento, paprika
Pizza /pitsa/, ital. avoin piiras
Poireau /puaro`/, purjosipuli
Poires /puā`r/, päärynät
Poires flambées / puā`rflāmbe`/, liekitetyt päärynät
Poisson /puassō`n/, kala
Polignac / polinja`k/, (kala) valkoviinikastikkeen ja herkkusienien kanssa; (liha) gratinoidun herkkusienimuhennoksen kanssa
Polonaise /polonē`z/, (kukkakaali tai parsa) päällä hienonnettua, kovaksi keit. munaa, persiljasilppua sekä voissa ruskistettua korppujauhelmaa
Pommes /pom/, omenat
Pommes à la Lorette /pomalore`t/, Pommes Dauphine /pomdofi`n/, pitkulaiset, rasvassa keitetyt perunatuulihatut
Pommes Anna / pomana’ / , vuossa paistetut perunaviipaleet
Pommes de terre / pomdötē’r / , perunat
Pommes (de terre) frites / pom (dote’r) fri’t / , rasvassa kypsennetyt perunat = ranskalaiset perunat
Pommes allumettes / pomalyme’t / tulitikkuperunat
- château / šato’ / , lohkot
- chips / tšips / , lastut, viipaleet
- gaufrettes / gofre’t / , vohvelit
- Mirettes /mire’t / , kuutiot
- noisettes / nuaze’t / , pallot, pähkinät
- pailles / paij / , oljet
- Pont-Neuf / pōnnö’f / , tangot
- soufflées / sufle’ / , tyynyt
Pommes Duchesse / pomdyše’s / , hieno perunasose, gratiineihin
Porc / pōr / , sika, sianliha
Port-Salut / porsaly’ / , ranskalainen puolipehmeä, miedon ja erikoisen makuinen juusto
Portugaise / portygē’z / , (liha) täytettyjen tomaattien, perunoitten, hienonnetun, paistetun sipulin sekä tomaattikastikkeen kanssa; merkitsee myös erikoista osterilajia
Potage / potā’z / , keitto (suurustettu)
Pot-au-feu / potōfö’ / , kasvisten kanssa tarjottava lihakeitto. Ranskalainen erikoisuus. (Syödään 3 vaiheessa)
Potkes / potk / , kuminalla ja viinalla maustettu juustoseos
Poularde / pulā’rd / , syöttökana
Poule au pot / pulōpo’ / kanakeitto, myös kanaliemitiiviste
Poulet / pule’/ , kananpoika
Pound / paund / , (engl. painomitta, lyh. lb) = 454 g
Poussin / pusä’n / , pieni kananpoika, kevätpoikanen
Premier /prömje’/ , (säilykkeet) ensiluokkainen
Premier choix / prömješua’/, (säilykkeet), kaikkein paras
Princesse / pränse’s / , (liha) herneitten ja parsan kanssa
Printanière / präntaniē’r / , (liha) lisäkkeenä (koristeena) kaikenlaisia kasviksia. Vrt. Consommé printanier
Profiterole / profitero’l / , pieni kermalla täytetty tuulihattu suklaakastikkeessa
Provençale / provānsa’l / , valmistettu tomaattien, valkosipulin, munakoison tai vain valkosipulin kanssa. Vertaa Filé Provençale
Prunes / pryn / , luumut
Pure / pyr / , (säilykkeet), puhdas, sekoittamaton
R
Radis / radi’/, retiisi
Raifort / refō’r / , piparjuuri
Raisins / rezä’n / , viinirypäleet
Ravioli / raviō’li / , murekkeella täytetyt makaronityynyt
Redusoida, keittää lientä kokoon
Reine / ren / , veloutékastikkeessa ja kermassa muhennetut kanalihakuutiot
Rivera / rivöra’ / , (kalafileet) herkkusienien ja kasvisten kanssa
Robert / robē'r/ , (liha) robertkastikkeessa; myös herkkusieni- tai tomaattikastikkeen kanssa tarjottu liha
Rognon /ronjō’n/ , munuainen
Roquefort /rokfō’r /, ranskalainen sienihomejuusto
Rôti / roti’ /, paistettu, paisti
Roux /ru/ , sakea suurus
Russe /rys/, venäläinen; silli à la russe, venäl. silli; silliä, maustettua hapanta kermaa, majoneesia, koristeltu kasviskuutioilla ja munalla
S
Sacher-kakku /zahher-/ , pehmeä suklaakakku, wieniläinen erikoisuus
Saint- Germain / sänžörmä’n/ , vihreistä herneistä valmistettu keitto tai sosekeitto
Salade russe / saladry’s/ , venäläinen salaatti
Salamander , salamanteri, gratinoimisuuni
Salt added /sōltädid/ , (säilykkeet) suolattu
Sandwiches / sän(d)uišiz/ , kaksinkertainen voileipä. Nimitys kaikille koristetuille voileiville
Sans Rival /sanriva’l/, hieno mantelitorttu
Sardelli, aidosta anjoviksesta valmistettu säilyke
Sauce andalouse /sōsāndalū'z /, tomaattimajoneesi
-antiboise /āntibuā’z/ , anjovis-tomaattimajoneesi
-béarnaise /bearnē’z/, kokoonkeitetyllä viinietikalla ja pippurilla maustettu voista ja munista valmistettu kastike. Maustetaan lisäksi persilja-, kirveli- ja rakuunasilpulla
-Béchamel / besame’l/, maitokastike, valkoinen peruskastike
-Bercy / bersi’/ salottisipulia ja valkopippuria keitetään valkoviinissä, lisätään lihamehua ja voita, joskus kermaa
-bordelaise /bordlē’z/ , ruskea peruskastike (kokoonkeitetty) ytimen ja punaviinin kanssa
-Chantilly/šāntiji’/ piparjuurta, majoneesia ja vatkattua kermaa
-chasseur /šasö’r/, tomaatti- ja herkkusienikastike
-Choron /šorō’n/, tomaattisoseella maustettu béarnaisekastike
-Colbert /kolbē’r /, ruskeaan peruskastikkeeseen lisätty voita, persiljaa ja sitruunaa
-demi-glace/ dömigla’s/, ks. Sauce espagnole
-espagnole /espanjo’l/, ruskea peruskastike. Kokoonkeitettynä sitä kutsutaan Sauce demi-
glaceksi
-hollandaise /olāndē’z/ , voisulasta ja keltuaisista valmistettu, usein sitruunalla maustettu kastike
-italianne/italie’n/, ruskeaan peruskastikkeeseen on lisätty hienonnettuja herkkusieniä, kinkkua, sipulia sekä valkoviiniä, tomaattisosetta ja persiljaa
-Lyonnaise /lionnē’z/, sipulikastike
-maltaise /maltē’z/. maltalainen kastike, appelsiinilla maustettu hollandaise
-mayonnaise /majonē’z/ ks.majoneesi
-Mornay /morne’/, juustokastike, béchamel-kastike + keltuaisia ja raastettua juustoa
-moscovite /moskovi’t/ kuohukermalla ja venäläisellä kaviaarilla ja maustettu hollandaise
-mousseline /musli’n/ , musliinikastike, hollandaise, johon on lisätty kermavaahtoa
-piquante /pikā’nt/, pikanttikastike, sipulilla, viinietikalla, persiljalla ja kurkulla maustettu
ruskea peruskastike
-portugaise /portygē’z/ , tomaatilla ja maustevihanneksilla maustettu hollandaise
-rémoulade / römula’d / esim. maustevihanneksilla ja kurkulla maustettu majoneesi
-Robert / robē’r / sipulilla ja valkoviinillä maustettu ruskea peruskastike
-russe / rys / venäläinen kastike, kaviaarilla, sinapilla ja maustevihanneksilla maustettu
majoneesi
-Soubise / subi’z / sipulisose
-suédoise / sveduā’z / omenasoseella maustettu majoneesi
-Valoise (tai Sauce Foyat) / valuā’z / lihamehulla maustettu béarnaise
-veloutée / völute’ / vaalea peruskastike
-venaison / vönezō’n / marinadikastike
-venitienne / venisie’n / voimakkaasti sipulilla maustettu valkoviinikastike
-verte / vert /vihreä majoneesi, pinaatti- ja maustevihannessoseella maustettu majoneesi
-vin blanc / vän blān / valkoviinikastike
Saucisson / sosissō’n / pienet makkarat, lyonil. erikoisuus
Saumon / somō’n / lohi
Sauté / sote’ / muhennos
Sautoir / sotuā’r / matala pyöreä kattila
Savarin / savarä’n / renkaan muotoinen, kuohkea jälkiruokakakku, jonka keskus on täytetty hedelmillä. Kakku kostutettu mehulla tai viinillä.
Scones / skounz / englantilainen teeleipä
Scorzonera / skortsonē’ra / mustajuuri
Sec / sek / kuiva
Second / skōn(d)’ engl. sekönd / (laatumerkintä säilykkeissä) sekunda, II luokka.
Selected / sile’ktid / (laatumerkintä säilykkeissä) valikoitu
Shaker / šeikö / ravistin
Shortbread / šotbred / skotl. muroleivät
Sole / sol / aito meriantura
Sorbet / sorbe’ / sorbetti, jääkylmä virkistysjuoma; kevyesti jäädytetty jälkiruoka; mehujäätelö.
Soto Mayor / sotou meijor / (kala) marinoitu, kahteen kertaan paneerattu, rasvassa kypsennetty. Tarjotaan herkkusienikastikkeen ja rasvassakeitetyn persiljan kanssa.
Soupe / sup / illallinen (engl.)
Souper / supe’ / illallinen (ransk.)
Spandauer wienertaikinaleivonnainen
Stachys / staky’s / Choro-gi, maa-artisokka
Standard / ständöd / (laatumerkintä hedelmäsäilykkeissä) talouslaatu
Stilton / stiltön / englantilainen pehmeä juusto, roquefortin kaltainen, mutta kuivempi.
Strawberry shortcake / strōberi šōtkeik / amerikkalainen mansikkatorttu
Stroganoff, tomaattisoseella ja kermalla maustettu palapihvi (naudan- tai häränlihaa)
Stuffed / stafd / (säilykkeet) täynnä, täytetty
Sukaatti, sitronaatti, sokeriliemessä melkein kuivaksi keitetty hedelmä (esim. meloni, kasviydin) tai raa’an sitruunan kuori.
Sweetened / svitnd / (säilykkeet) sokeroitu
Syrup / siröp / sokeriliemi
T
Tartelette / tartle’t / tarteletti, sokerittomasta murotaikinasta valmistetut muotit, jotka täytetään esim. muhennoksella ja tarjotaan pikkulämpimänä
Timbale / tämba’l / timbaali, vesihauteessa kypsennetty hieno mureke
Tortue / torty’ / kilpikonna
Tortue claire / tortyklē’r / kirkas kilpikonnanliemi
Tournedos / turnedo’ / viipaleina paistettu tai pariloitu härän sisäfilee
Tournedos à la Béarnaise / alabearnē’z / t. béarnaisekastikkeeen kanssa
Tournedos à la Bordelaise / alabordölē’z / t. ydinkastikkeen kanssa
Tournedos à la Choron / alasorō’n / t. choronkastikkeen kanssa (+ keitetty latva-artisokan pohja)
Tournedos à la Nobis / alanobi’s / t. bearnaisekastikkeen ja parsannuppujen kanssa
Tournedos Chasseur /šasö’r / t. tomaatti- ja herkkusienikastikkeen kanssa
Truite / tryit / forelli
Tryffeli, multasieni
Turbot / tyrbo’ / piikkikampela
Tutti-frutti, (ital.) hedelmistä ja marjoista valmistettu salaatti
W
Walewska / valevska / (kala)fileet gratinoitu ja koristettu hummerilla ja tryffelillä
V
Veau / vo / vasikka, vasikanliha
Velouté / völut’ / suurustettu keitto, maustettu keltuaisella ja kermalla; vaalea peruskastike
Welsh rarebit, Welsh rabbit / velsh reöbit, räbit / gratinoitu, paahdettu juustovoileipä
Verde / (ital.) vihreä
Vert / vēr / (ransk.) vihreä
Vert-pré / vērpre’ / koristettu maustevihanneksilla
Viande /vjā’nd / liha
Vin blanc / vänblānc / valkoviini
Vinaigre / vinē’gr / aito ranskalainen viinietikka
Vinaigrette / viinietikkakastike, salaattikastike tai marinadi, sekoitettu öljystä ja viinietikasta ja maustettu valkopippurilla ja suolalla
Volaille / vola’j / lintu
Vol- au-vent / volovā’n / esim. muhennoksella täytetty voitaikinapiiras, piirakkapaistos.
Lähteet:
Norges Kokkemesters Landsforening Andre Engh Kjökken-ordbok ( Sentrum Trykk – Trondheim)
Köbenhavn Kökkenchefens hådbog (Kökkenchefernes Förening og Aamond’s Förlag)
Karl Blunck: Gastronomiska hanhbok
TH:Gringoire et L. Saulnier Le Répertoire la Cuisine ( Falmarion )